Dossier Future proof nursing | Symposium innovatiekracht | Interview met Nynke Boonstra | Professionele integriteit | Wijkverpleegkundigen: train de trainer | De impact van levenslange beperkingen | Positieve gezondheid | TvZ kennistoetsen: Klachten bij naasten van de ic-patiënt en Cohortstudies | Infectiepreventie in de wijkverpleging | Covid-19 in de wijkverpleging
Het TvZ-dossier gaat deze keer over het (internationale) congres Future Proof Nursing. Nurses as Key Drivers of Change. Die kon begin oktober zowel digitaal als face-to-face worden bijgewoond in een aantal regionale hubs.
Verpleegkundigen onderzochten bij deze studie wat de kwaliteit is van de toepassing van infectiepreventiemaatregelen bij zowel zorgverleners als cliënten in de wijkverpleging.
Een gezonde leefstijl bereiken is een actueel thema in de gezondheidszorg en maatschappij. Veel aandoeningen zijn mede gerelateerd aan leefstijl.
Met deze studie onderzochten verpleegkundigen wat de impact was van Covid-19 op de wijkverpleging.
Voor een duurzaam verpleegkundig leiderschapsklimaat is het essentieel dat thuiszorgorganisaties verpleegkundige leiders trainen in leiderschap. Daarom hebben wijkverpleegkundigen het programma Nurses in the Lead gevolgd in een train de trainersvorm.
Bespreking van het proefschrift van Marga Hoogendoorn over zorgzwaarte op de intensive care.
Zuster Meyboom signaleerde ooit dat Kitty Verbeek, de vrouw die in 1972 in Leusden directrice werd van een van de eerste twee hogere beroepsopleidingen in de verpleegkunde, precies de enige dochter van een directeur was die ze in de verpleging was tegengekomen. De hogere klassen haalden de neus nog steeds op voor de verpleging.
Bespreking van het proefschrift van Ruth Vogel over wijkverpleegkundig leiderschap.
Eva Stad, Floor van Herk, Jocelyn van der Hart en Susanne Antonissen onderzochten in hoeverre de beweging van kinderen van acht tot en met twaalf jaar kan worden gestimuleerd met de eHealth-mogelijkheid Picoo.
De betrouwbaarheid van onze beroepsgroep is letterlijk van levensbelang, en die betrouwbaarheid begint bij onszelf.
Hoe kijken zorgprofessionals binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg aan tegen Positieve Gezondheid? En in hoeverre komt het concept terug in hun dagelijks handelen? Dit is onder meer onderzocht bij verpleegkundigen.
Eens in de zoveel tijd verrijkt de taal zich met nieuwe woorden. De oude voldoen niet meer en zijn kennelijk zó uitgehold, dat ze niets meer betekenen.
Innovatiekracht vergroten bij verpleegkundigen, binnen het team, in de patiëntenzorg, het onderzoek en onderwijs. Hoe doe je dat? Bezoek op donderdag 24 november het jaarlijks verpleegkundig symposium van Amsterdam UMC.
Sommige mensen met langdurige aandoeningen hebben ondersteuningsbehoeften op vele terreinen. Dat heeft grote impact op hun dagelijks leven. Zeggenschap en autonomie zijn dan essentieel voor de cliënt.
Soms zit je eigen manier van denken je in de weg. Al vroeg werd ik enthousiast over het werk van de Amerikaanse ethicus Alasdair MacIntyre. Hij betoogde dat het broodnodig is in de ethiek weer in termen van deugden te gaan denken.
‘Ik zou willen dat verpleegkundigen weerstand bieden aan de mythes over leiderschap.’ Dat zegt Alexander Clark, hoofd Health Disciplines aan de Athabasca University in Canada.
Verpleegkundigen ervaren morele spanningen rondom mogelijk levensverlengende behandelingen van volwassenen met een korte levensverwachting.
In de zorg verschuift het accent van ziekte en ziekenhuis naar gezondheid, preventie en eerste lijn. Verpleegkundigen kunnen een sleutelrol spelen, zegt Bianca Buurman. De V&VN-voorzitter en hoogleraar acute ouderenzorg aan Amsterdam UMC is een van de sprekers tijdens het congres Future proof nursing.
Welk type zorgverlener kan welke verpleegsensitieve uitkomsten beïnvloeden? Kennis hierover biedt mogelijk een handvat bij het bepalen van de personeelsbezetting in verpleeghuizen.
Een instrument dat laaggeletterde naasten of naasten met een migratieachtergrond van ic-patiënten uitnodigt te participeren in essentiële zorg op de ic. Dat was het doel van dit onderzoek.
De PalliSupport-interventie is ontwikkeld om de overgang naar huis te verbeteren bij palliatieve zorg voor acuut opgenomen ouderen..
Kunnen virtual reality en 360°-video’s helpen de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen voor net afgestudeerde zorgverleners?
Willen we verpleegkundigen behouden voor het vak, dan moeten ze zélf kunnen zeggen wat daarvoor nodig is. Daarvoor pleit James Buchan, senior fellow binnen de Health Foundation in het Verenigd Koninkrijk.
Hoe ontwikkelt en implementeert een zorgorganisatie telemonitoring? Een onderzoek en best practice in de Isala Klinieken hebben handvatten opgeleverd.
Nynke Boonstra werd als eerste verpleegkundig specialist ggz benoemd tot hoogleraar. Ze hoopt dat haar leerstoel verpleegkundigen ertoe aanzet onderzoek te doen of een bestuursfunctie te ambiëren.
Bij door verpleegkundigen geleide zorg, oftewel nurse-led zorg, ligt de focus op gezondheid in plaats van op ziekte en gaat meer aandacht uit naar management van het eigen leven dan naar diagnose.
Hoe oordelen verpleegkundigen ouder dan 50 jaar over hun vitaliteit? En hoe ervaren zij de inhoud en voorwaarden van hun werk? De antwoorden kunnen bijdragen aan effectieve interventies om hen actief en betrokken te laten blijven.
Een opname op een intensive care (ic)-afdeling kan grote impact hebben op zowel de patiënt als de partner, familie en vrienden. Om de nazorg voor naasten te verbeteren, onderzoekt het Erasmus MC hoe ontwikkeling van een e-health-interventie naasten kan ondersteunen bij hun fysieke en mentale klachten.
Cohortstudies leveren waardevol bewijs op voor een eventuele relatie tussen een risicofactor en bepaalde uitkomst of aandoening. Een critical appraisal maakt duidelijk in hoeverre de resultaten relevant zijn in je eigen praktijk.