Er waren vele Nederlandse inzendingen, waaruit we een selectie hebben gemaakt. Ze geven een gevarieerd beeld van waar verpleegkundigen op basis van vier thema’s naar kijken in onderzoek. De thema’s zijn een weergave van de problematiek in de gezondheidszorg.
Het thema persoonsgerichte zorg zoomt in op het dilemma tussen standaardisering en het volgen van EBP-richtlijnen enerzijds en aandacht voor individuele en contextuele variabelen van de cliënt anderzijds. Vervolgens is er aandacht voor de noodzaak integratief te werken, omdat cliënten diverse aandoeningen hebben en dus met meerdere echelons te maken hebben – die over het algemeen niet goed met elkaar communiceren.
Bedenk daarbij dat medische problematiek bovendien vaak haar oorsprong vindt in sociale problemen. Het derde urgente thema is de arbeidsmarktproblematiek, met verpleegkundigen die nog niet hersteld zijn van de Covid-19-periode. De gevolgen: een groot verloop en vele vacatures. Hoe kunnen ze vitaal blijven, meer zeggenschap opeisen en werkplezier blijven ervaren?
En ook technologie kan als thema natuurlijk niet ontbreken. Hoewel Covid-19 in dit opzicht een flinke boost gegeven heeft, moeten vervolgstappen worden gezet om technologie in onze beroepsuitoefening te integreren, zowel voor meer persoonsgerichte zorg van de individuele patiënt als voor besparing van arbeid. Daarbij is er een keuze tussen mogelijke rollen in eerste-, tweede- en anderhalvelijnszorg.
Deze thema’s vormen de opmaat tot toekomstbestendig verplegen, waarbij een van de geïnterviewden terecht opmerkt dat we de toekomst niet kunnen voorspellen, maar dat we ons er wel beter op kunnen voorbereiden.
De Covid-19-pandemie heeft laten zien dat we overvallen werden en onze systemen niet op orde hadden. Leiderschap is dus van belang. Hoewel Alex Clark in een interview meldt dat we volledig op de verkeerde weg zijn met de manier waarop we als verpleegkundigen leiderschap nastreven. Enfin, lees zelf maar!