De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Dankzij de inzet van medische technologie zoals kunstmatige intelligentie kan de juiste zorg op de juiste plek gebracht worden, stelt Bouwman op de website van het Catharina Ziekenhuis. Hij wordt hoogleraar in deeltijd aan de TU/e) en blijft in het ziekenhuis werken.
Slimme camera
Bouwman stond aan de basis van de klinische implementatie van de Healthdot van Philips; de pleister die ervoor zorgt dat patiënten veilig na een operatie eerder naar huis kunnen. De camera die patiënten continu en automatisch monitort na een operatie ontwikkelt hij samen met onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven.
‘Deze slimme camera spot subtiele veranderingen in het gezicht of borst die kunnen wijzen op mogelijke complicaties na een operatie.’ Ongeveer 40 procent van de complicaties en onverwachte overlijdens vindt plaats op een gewone verpleegafdeling, aldus Bouwman.
Klinisch testen
Bij het klinisch testen van de technologie wordt natuurlijk zorgvuldig onderzocht of patiënten de camera prettig vinden. En of verpleegkundigen er goed mee kunnen werken: geeft de camera niet te vaak een vals alarm af? Ook wordt onderzocht hoe kunstmatige intelligentie artsen en verpleegkundigen kan helpen bij het interpreteren van de enorme hoeveelheden data die nieuwe technologieën zoals de slimme camera verzamelen. Dat helpt artsen en verpleegkundigen betere klinische beslissingen te nemen.
Fotonische meetmethodes
Bouwman wijst op meer mogelijkheden van medische technologie, algoritmen en kunstmatige intelligentie. ‘Zo zijn er bijvoorbeeld fotonische meetmethodes in ontwikkeling, waarmee met behulp van licht zo gevoelig kan worden gemeten, dat nieuwe fysiologische parameters beschikbaar komen. Als zorgprofessionals beter worden ondersteund bij het nemen van klinische beslissingen, kan zorg op de juiste plek nog efficiënter worden ingericht. Door complicaties en heropnames te voorkomen, zal dit een extra impact hebben op de capaciteit en de kosten.’