Dossier Goede voorbeelden V&V | Seksualiteit in het verpleeghuis | Interview met Roger Ruijters, bestuursvoorzitter Envida | Richtlijn delier volwassenen en ouderen | Nieuwe: PD gezondheid & welzijn | Ggz: zorg voor de mond | Delirium op de IC | Literatuuronderzoek | TvZ kennistoetsen: Videobellen, Persoonsgerichte zorg en een realistisch perspectief op de besluitvorming | Student: Positieve gezondheid bij dementie
Verpleegkundigen onderzochten de ervaringen van zorgprofessionals met de implementatie en het gebruik van het UNDERPIN-ICU-programma in de dagelijkse praktijk en gingen na welke factoren bevorderd of belemmerd werkten.
Bespreking van het proefschrift van Marleen van Buren over zwangerschap en niertransplantatie.
Bespreking van het proefschrift van Debbie ten Cate over gedragsverandering in de voedingszorg.
Al een aantal jaren schrijf ik op deze plek dat verzorgenden en verpleegkundigen luider, duidelijker en vaker hun stem moeten laten horen. Speak up!
Een nieuwe richtlijn ondersteunt verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten bij de preventie, herkenning en diagnostiek van een delier bij volwassenen en ouderen in het verpleeghuis en de thuissituatie.
In de Verenigde Staten werd in de negentiende eeuw een scherp onderscheid gemaakt tussen de vrije arbeider en de loonarbeider.
Demi Quick onderzocht in Park Zuiderhout wat zorgprofessionals nodig hebben om gespreksvoering via het gespreksinstrument Positieve Gezondheid uit te voeren bij cliënten met dementie.
‘Agenten verdienen weinig, verpleegkundigen nog minder. De tijd is rijp voor actie!’ Met deze woorden in de Volkskrant ontketende verpleegkundige Gaby Breuer in november 1988 een ongekende serie protesten, die we kennen als de Witte Woede.
Beroepsgerichte professionals, zoals verpleegkundigen en sociaal werkers, kunnen sinds kort een doctoraatstraject volgen in het domein gezondheid en welzijn.
Verpleegkundige handelingen zijn vaak nog onvoldoende onderbouwd. Gelukkig zijn verpleegkundig onderzoekers steeds meer in de weer hard bewijs te leveren om te bepalen of een verpleegkundige interventie effectief is.
Laat wijkzorg en verpleeghuiszorg naar elkaar toegroeien. Roger Ruijters vertelt over de initiatieven van Envida, de organisatie waarvan hij bestuursvoorzitter is.
Hoe kies je de juiste methodiek voor een literatuuronderzoek
Hoe werkt hartzorg op afstand in de praktijk? Loes Bulle-Smid en haar onderzoeksteam beschreven het goede voorbeeld van Isala tot in detail. ‘Andere ziekenhuizen kunnen dit gebruiken als inspiratie.’
Twee kapiteins op één schip, dat werkt niet, zo wordt gezegd. Bij duale aansturing in de wijkverpleging, een initiatief van Thuiszorg West-Brabant, staan wél twee personen aan het roer: een wijkverpleegkundige en zorgmanager.
De zorg in de overgangsfase van kind naar volwassene verloopt vaak met vallen en opstaan. Hoe organiseert een ziekenhuis deze transitiezorg goed voor jongeren met chronische aandoeningen? Een project geeft het antwoord.
Denk aan een intensive care, en je ziet buisjes en lampjes en hoort bliepjes. Dat lijkt geen ideale omgeving voor verpleegkundigen om naasten te ondersteunen wanneer een patiënt gaat overlijden. Een rijkgevulde toolbox helpt.
De initiatiefnemers van tien goede praktijkvoorbeelden in de verpleging en verzorging hebben hun project beschreven.
Méér studenten nóg beter opleiden. Met dat doel zetten de verpleegafdelingen van het UMCG zogenoemde leerafdelingen op. Werkbegeleiders hebben er de tijd én ze stimuleren samenwerking tussen studenten.
Een opname in de acute ggz is heftig voor patiënt, familie en hulpverleners. Hoe nieuwe escalaties te voorkomen binnen de kliniek? Ggz-organisatie Altrecht en Hogeschool Utrecht ontwikkelden een methodiek om een signaleringsplan op te stellen.
Een beamer waarmee de zorgverlener levensgrote beelden met muziek afspeelt op de kamer van een bewoner: uit menig verpleeghuis is de Qwiek.up niet meer weg te denken. Hoe kan het apparaat slim worden gebruikt bij patiënten met dementie?
Verpleegkundigen moeten leiderschap tonen op de werkvloer. Gerrie Bours ontwikkelde een train-de-trainer-programma. Dat helpt zorgorganisaties hun wijkverpleegkundigen te bekwamen in dit onderdeel.
Steeds vaker zijn verpleegkundig specialisten actief in de Nederlandse huisartsenpraktijk en de wijkverpleging. Anneke van Vught en Nienke Bleijenberg onderzochten de succesfactoren.
Het verpleegkundig beroep aantrekkelijker maken en de zorgkwaliteit verder vergroten. Dat is het doel van het ZonMw-programma Verpleging en Verzorging. In TvZ worden tien inspirerende projecten uit de praktijk belicht.
Deze studie was gericht op het krijgen van inzicht in de attitudes, barrières en behoeften van ggz-verpleegkundigen op het vlak van mondzorg.
Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat is wat we geloven. Een rolmodel is belangrijk voor ons. Zo’n persoon is een voorbeeld voor anderen en inspireert.
Het is belangrijk aandacht te hebben voor seksuele behoeften van verpleeghuisbewoners.
Persoonsgerichte zorg sluit aan bij de persoonlijke behoeften in het dagelijks functioneren van de patiënt als persoon. Verpleegkundigen en verzorgenden willen graag persoonsgericht werken. In dit onderzoek wordt beschreven hoe zij dat doen.
Een nieuw model biedt een kapstok bij het denken over en onderwijzen van klinisch redeneren.
Het Amsterdam UMC heeft voor patiënten, familieleden en verpleegkundigen instructiemateriaal ontwikkeld om videogesprekken te initiëren en voeren tijdens een opname op een klinische verpleegafdeling.