Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Cecile aan de Stegge | Schat van een verpleegster

Mijn verlangen verpleegkundige te worden werd versterkt nadat ik in de vijfde klas van de lagere school plotseling niet meer kon lopen. Een geval van acute reuma.

Mijn moeder had dit zelf ook meegemaakt en zei direct dat mijn amandelen geknipt moesten worden. Het duurde even voordat de kinderarts in het Utrechtse St. Antonius Ziekenhuis dit geloofde.

Gedurende zes weken maakte ik een schat van een verpleegster mee, die mij vertelde dat wij als patiëntjes beter eten kregen dan het personeel. ‘Als jij straks een extra bord boerenkool met rookworst bestelt eet ik dat op en krijg jij van mij een injectiespuit.’ Dat deed ik natuurlijk. Op den duur liep ik met een karretje vol spuiten over de gang, zogenaamd om prikken uit te delen. Dezelfde zuster kwam mij ooit na haar dienst nog even haar lange satijnen verlovingsjurk tonen.

Winter 1967-1968. Cecile (l) en Freddie van der Vecht in het St. Antoniusziekenhuis met Ceciles rolmodel in de verpleging. Foto: Eigen foto

Vastbesloten

Hierna was ik vastbesloten ook zo’n lieve verpleegster te worden. Ik koos voor de nieuwe Hogere Beroeps Opleiding in Voorburg en vertrok in augustus 1975 naar Verpleegacademie Vronestein. Dat eerste jaar op kamers en de opleiding zelf waren één groot feest.

‘Ik liep met een karretje vol spuiten over de gang’

Een doorgemaakte ‘cultuurschok’ tijdens vrijwilligerswerk te Den Haag in combinatie met lessen in levensbeschouwelijke oriëntatie over oecumene, maakte dat ik zondags graag de preek wilde beluisteren van dominee Maria de Groot in een kerk aan het Lange Voorhout te Den Haag. Mijn ouders wilden liever dat ik rooms-katholiek bleef. Een gedwongen afscheid van de hbo-v was het gevolg. In mei 1976 zocht ik werk in Leiden. Uiteindelijk werd ik psychiatrisch verpleegkundige.

Wortels samenwerking

Het afgelopen jaar onderzocht ik de wortels van de samenwerking tussen Hogeschool Leiden en Alrijne Zorggroep, samenwerkingspartner van het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap. Opleidingsmanager Aart Rietveld van Hogeschool Leiden bracht mij daartoe in contact met voormalig directeur verpleegkunde Jeannette de Heij. Ik vroeg haar om foto’s van haar verleden op de hogeschool. Zij stuurde mij een foto van een groep hbo-v’ers uit 1976. Daarop herkende ik twee van mijn voormalige klasgenoten!

Hogeschool Leiden blijkt dus de voortzetting te zijn van Vronestein Voorburg. En Alrijne Zorggroep de voortzetting van Het Diaconessenhuis Leiden, het St. Elisabeth-/Rijnland Ziekenhuis Leiden/Leiderdorp en Ziekenhuis Rijnoord/Rijnland Alphen aan den Rijn. Ik heb deze ontdekkingen omgezet in een website: www.wallofnursing.nl. Deze is vormgegeven door collega Rick Hendriks van het lectoraat Verpleegkundig Leiderschap en gevuld met mijn recentelijk opgedane kennis over de ontwikkeling van de verpleegkunde in Leiden en omstreken.

Cecile aan de Stegge, verpleegkundige, gepromoveerd op historisch onderzoek, werkzaam bij de faculteit voor gezondheidszorg, Hogeschool Leiden