Minder ‘zorgen voor cliënten’ en meer ‘zorgen met cliënten’. Dat is het idee achter reablement. Wat kan de benadering opleveren in de ouderenzorg? Hierover gaat het eerste artikel in het TvZ-dossier over reablement.
Vertalen naar praktijk
Hoe wordt het gedachtegoed van reablement vertaald naar de praktijk? Interventieprogramma’s helpen de implementatie te bevorderen. In het dossier komen vier praktijkvoorbeelden aan bod van de Nederlandse koploperorganisaties op het gebied van reablement. Het gaat om: Samen, MeanderGroep Zuid-Limburg, Mijzo en Cicero Zorggroep.
Langer vitaal thuis
‘Wat je zelf kan, wil je zelf doen.’ Langer Vitaal Thuis speelt in op de behoeften van ouderen in de Kop van Noord-Holland.
De eigen regie en kracht van cliënten vergroten. Dat beoogt ZelfSterk in Zuid-Limburg. Een interdisciplinair team, met onder meer een wijkverpleegkundige, richt zich op de persoonlijke doelen van de deelnemer.
Langer Actief Thuis is een programma dat ouderen in West- en Midden-Brabant ondersteunt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.
Mensen helpen hun zelfstandigheid te hervinden. Dat is bij Cicero Zorggroep het doel van reablement, aangeboden als een intensieve tijdelijke ondersteuning thuis.
Scholing
Hoe leren zorgverleners over het belang van zelfredzaamheid en de gevolgen van het overnemen van activiteiten van cliënten door professionals? De Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg heeft programma’s ontwikkeld om onder meer verpleegkundigen te scholen in reablement binnen de thuiszorg en het verpleeghuis.