Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Privésituatie is de meest genoemde vertrekreden

Gerben Stolk
De prívésituatie is voor professionals in de verpleging, verzorging en thuiszorg de belangrijkste reden om hun organisatie te verlaten. Dat blijkt uit het landelijk uitstroomonderzoek van RegioPlus.
FOTO: stock.adobe.com / Siam

Een verhuizing, een te lange reistijd of een gewenste carrièreswitch. Het zijn voorbeelden uit de privésituatie die aanleiding vormen om de sector zorg en welzijn te verlaten. Voor professionals in de verpleging, verzorging en thuiszorg is de privésituatie de belangrijkste vertrekreden. Daarna worden ‘planning & tijd’ en ‘werkdruk’ het meest genoemd.

Gebrek aan ontwikkelmogelijkheden

17.773 medewerkers die op eigen verzoek een zorg- of welzijnsorganisatie hebben verlaten, deden mee aan het landelijk uitstroomonderzoek van RegioPlus. Voor de totale onderzoeksgroep, dus medewerkers uit alle zorg- en welzijnsbranches samen, is vastgesteld dat gebrek aan ontwikkelmogelijkheden het meest ten grondslag ligt aan het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.

Dit komt vooral doordat dit thema hoog scoort bij de respondenten jonger dan 34 jaar. Bij 35- tot 54-jarigen staat ‘ontwikkelmogelijkheden’ op de derde plaats en bij de 55-plussers komt het onderwerp niet voor in de top-drie. Voor de oudste groep is de werkdruk juist de belangrijkste reden om te vertrekken.

Werkinhoud

De professionals tussen de 35 en 54 jaar hechten de meeste waarde aan de inhoud van het werk. Ontevredenheid over dit thema is bij deze groep de meest genoemde vertrekreden. Bij de oudste groep staat het onderwerp op nummer twee en bij de jongste groep op plek drie.

Werkdruk

Voor de totale doelgroep is de privésituatie een belangrijke reden om te vertrekken. Dit thema wordt na ‘ontwikkelmogelijkheden’ het meest genoemd. Opvallend: de werkdruk was in 2024 minder vaak een vertrekreden dan een jaar eerder. Het onderzoek is uitgevoerd van januari tot en met december 2024.

15 procent van de respondenten liet weten de sector te verlaten. Van hen verwachtte 65 procent in de toekomst terug te keren in de sector, in dezelfde of een andere branche.

Preventie

RegioPlus voert uitstroomonderzoeken uit om organisaties inzicht te geven in vertrekredenen en nieuwe bestemmingen van medewerkers. Dat moet het mogelijk maken om weloverwogen te kiezen voor preventiemogelijkheden en zo ongewenste uitstroom te voorkomen en medewerkers te behouden voor de organisatie en de sector.

Hier vind je het onderzoek.