Dossier Arbeidsmarkt in beweging | Hoe maak je het aantrekkelijk voor mensen om in de zorg te (blijven) werken? | Interview met Petrie Roodbol, bedenker van de verpleegkundig specialist | Kennis over oudere patiënt schiet tekort | Muziek als interventie bij mensen met dementie | Pioniers van de aidsverpleging
Lees meer over twee nieuwe hoogleraren verplegingswetenschap, publicatie lichte tuchtmaatregelen niet nodig, regeldruk vaak door onmacht, ondervoede patiënten hebben vaker skin tears
Hoe komen we aan gekwalificeerde jonge mensen die ons in de toekomst gaan aanvullen en opvolgen, met een complexer en steeds duurder wordend zorgklimaat?
Cora van der Kooij (1946 - 2018)
'De toekomst zal heel mooi zijn'
Er zijn in de sectoren zorg en welzijn momenteel veel personeelstekorten met een stijging van moeilijk vervulbare vacatures.
In dit artikel een kleine rondgang langs instellingen om te kijken of ze werken met Excellente Zorg.
Lees meer over hoe je de focus kan leggen op werkplezier als basis voor het aantrekken en behoud van medewerkers.
Wij moeten "out of the box"-denken: in plaats van zorg brengen, kunnen mensen ook zorg komen halen.
Lees meer over hoe de serious game CARION voor hbo-v- studenten en het digitaal leernetwerk van wijkverpleegkundigen WijkLink wordt gebruikt.
Op donderdag 22 november organiseren Amsterdam UMC en TvZ samen een verpleegkundig symposium.
'Verpleegkundigen richtten de eerste aidspoli's op en verpleegden bang maar onverschrokken de doodzieke patiënten'
Het is niet zinvol om te investeren in een inhoudelijke herziening van de richtlijn, maar wel in de implementatie van de richtlijn.
Rebellen zijn nodig om de zorg te veranderen; niet alleen maar woorden, maar ook daden!
Zorg voor ouderen vraagt om specifieke kennis en vaardigheden van verpleegkundigen.
Uit onderzoek blijkt dat ouderen die beperkingen hebben in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten een minder goede kwaliteit van leven ervaren.
Verpleegkundigen komen in hun werk verschillende problemen tegen. Problemen die zij bijvoorbeeld in de praktijk proberen op te lossen met kleefpleisters, veiligheidsspelden en een schaar.
Negen studenten Verplegingswetenschappen aan de Universiteit Utrecht hebben pre-experimenteel onderzoek gedaan naar de invloed van praten tijdens de bloeddrukmeting op de meetresultaten.
Op basis van deze studie is het te overwegen om muziektherapie in te zetten voor behandeling van depressieve klachten bij mensen met dementie.
Het doel van deze review is om de betekenis van persoonsgerichte zorg in de peri-operatieve context vanuit het perspectief van de patiënt vast te stellen.
Bespreking van de proefschriften van Marjolein Snaterse en Annelies Wassenaar.
In de serie 'voor de kritische lezer' beschrijven wij op een korte en overzichtelijke manier de highlights van verschillende onderzoeksdesigns. In deze editie: het Delphi-onderzoek.
'Goede zorg wordt tegengewerkt door wij/zij-denken'
Een verpleegkundige heeft een waarschuwing gehad omdat hij een patiënte door onachtzaamheid een te hoge dosering morfine heeft gegeven.