Dossier Voeding, van onder- tot overgewicht | Een proef met virtual reality in het ziekenhuis | Investeren in de kwaliteit van zorg: nu en straks | Religie in de zorg | Interview met Cynda Rushton over morele nood | Seksualiteit en de ziekte van Huntington
Aan Engelse verpleegkundigen werd de suggestie gedaan om een badge met ‘ik ben te dik’ te dragen, vanuit de gedachte dat dragers van deze badge zich zo zouden schamen dat ze gemotiveerd raken om af te vallen.
Onder meer: Startende verpleegkundige scoort slecht op kennisgebied ouderenzorg, Studenten verpleegkunde: 'Werkdruk geen probleem', Vooral ziekenhuizen aan de gang met Beter Laten Lijst en Praten over veiligheid
Een intervisiesessie tijdens een studiemiddag. Intensief, maar vooral leerzaam. En confronterend.
In de nieuwe TvZ is weer ruimte voor kritische noten van lezers. Veel abonnees zijn enthousiast over de nieuwe opmaak en het samengaan met het Nederlands Tijdschrift voor EBP. Deze briefschrijver denkt daar echter anders over.
De Amerikaanse verpleegkundige en hoogleraar Cynda Rushton houdt dit jaar de Anna Reynvaanlezing. Ze is een autoriteit op het gebied van moral resilience, een lastig te vertalen begrip dat vooral gaat over veerkracht.
Voeding is steeds belangrijker wanneer we over onze (on) gezondheid nadenken. Voor zieke én gezonde mensen is er de richtlijn gezonde voeding.
Het bewaken en oplossen van voedingsproblemen in woonzorgcentra is een basale taak van de verpleegkundige. Welke inzichten zijn er over verpleegkundige interventies bij ouderen met ondervoeding in een woonzorgcentrum?
Juist bij de meer kwetsbare ouderen is ondervoeding een veel voorkomend probleem: het speelt bij 1 op de 3 ouderen die thuiszorg krijgt. Bij ouderen zonder thuiszorg is ongeveer 1 op de 10 ondervoed.
Ook in de zorg groeit het aantal apps voor zorgverleners en patiënten snel. Een overzicht van een aantal nieuwe aanwinsten op voedingsgebied.
Screening op ondervoeding: het gebeurt bij elke patiënt die in het ziekenhuis is opgenomen. Verpleegkundigen ervaren dit regelmatig als een extra belasting. Maar voor het herstel van een patiënt is het cruciaal snel het risico te kennen.
Min of meer noodgedwongen werd zorgcentrum Liduina van Zorggroep Elde in het Brabantse Boxtel een expertisecentrum voor cliënten met morbide obesitas.
Verpleegkundigen spelen een grote rol in het verbeteren van de preoperatieve voedingszorg. Drie lopende voedingsstudies geven inzicht in taken en ervaringen.
Mensen die op een zeker moment afhankelijk zijn van de zorg van verpleegkundigen, willen het liefst dat die zorg aansluit bij wat voor hen actueel en urgent is.
Onlangs verscheen het manifest ‘Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst’, met als doel om de ministeries VWS en OCW op te roepen om fors te investeren in de kwaliteit van de verpleegkunde.
Veranderingen in de SGGZ en het sociale domein
De ziekte van Huntington heeft invloed op seksualiteit. Een pilotstudie geeft inzicht in de ondersteuningsvraag van deze patiëntengroep en de knelpunten die zorgverleners ervaren.
Hoe ervaren patiënten en verpleegkundigen deze technologie? En hoe draagt dit bij aan het welbevinden van de patiënt en de kwaliteit van zorg? Studenten van het Fontys Expertisecentrum Gezondheidszorg & Technologie zochten het uit.
Welke knelpunten ontstaan er zodra thuiswonende ouderen met ontslag gaan uit het ziekenhuis? Wat kan een verpleegkundig specialist hierin betekenen? Marieke Reijnen onderzocht het.
In toenemende mate nemen familieleden en/of naasten (mantelzorgers) de zorg op zich van hun familielid met een oncologische aandoening. Goede professionele ondersteuning van de mantelzorgers is essentieel om overbelasting te voorkomen.
Er is steeds meer bewijs dat verpleegkundige zorg een grote invloed heeft op zowel gezondheid als maatschappij. Om veilige, doelmatige en persoonsgerichte zorg te kunnen blijven leveren, is het belangrijk te investeren in academische carrières van verpleegkundigen.
Bespreking van de proefschriften van Saskia Rijkenberg en Suzanne Giesbers
In deze serie beschrijven wij op een korte en overzichtelijke manier de highlights van verschillende onderzoeksdesigns. Dit keer: de meerwaarde van umbrella-reviews (UR) ten opzichte van systematische reviews (SR).
In Denemarken verscheen onlangs een onderzoek naar zingeving onder vrouwen die voor de eerste keer bevallen. Twee op de drie Deense vrouwen bleken rond een bevalling te bidden voor gezondheid. Dat gaf verloskundigen en verpleegkundigen te denken.