Dossier Gendersensitieve gezondheidszorg | Andere ziekteverschijnselen, andere behandelingen: man en vrouw zijn niet gelijk | Interview voorzitter GGZ Nederland Jacobine Geel | Hbo-v student Randy wil anesthesiemedewerker worden | Het effect van naamkaartjes bij Korsakov patiënten
Minder regelgekte.
Onder meer: Voorbehouden handelingen VS in wet BIG, LOOV pleit voor de naam 'bachelorverpleegkundige', Verpleegkundigen van buiten EU blijven komen, 'Onnodige klussen' in de zorg
Regie over de verpleegkunde
De gezondheidszorg is onvoldoende afgestemd op biologische en genderverschillen tussen man en vrouw. Dat zegt Jannet Vaessen, algemeen directeur van WOMEN Inc.
Vijf jaar geleden startte WOMEN Inc met de Alliantie Gender & Gezondheid. Begin oktober organiseerde het platform een congres over dit onderwerp in Amersfoort. Een verslag ter plaatse.
Mannen en vrouwen met dezelfde ziektesymptomen gedragen zich vaak anders en hebben verschillende behoeften, aldus psychiater Janneke Zinkstok. Verpleegkundigen in de ggz moeten die verschillen kennen om hun benaderingswijze erop aan te passen.
Kiezen vrouwelijke pijnartsen een andere behandeling voor hun patiënt dan hun mannelijke collega’s? Het antwoord is verrassend: ja, er is significant verschil. Dat concludeerden Veldhuijzen e.a. in hun studie naar de behandeling van patiënten met lage rugpijn.
We spreken van gender-based violence omdat dit geweld ongelijkmatig is verdeeld over de seksen: het treft vooral vrouwen en meisjes, waarbij er (bijna) altijd sprake is van machtsongelijkheid tussen dader en slachtoffer.
De Masteropleiding Physician Assistant (MPA) bestaat in ons land sinds 2003. Jaarlijks starten zo’n 200 studenten aan vijf hogescholen aan deze tweeënhalfjarige master. De opleiding onderzocht hoe het onderwerp genderspecificiteit in het curriculum verwerkt was en hoe dat beter zou kunnen.
Jacobine Geel is sinds vier jaar voorzitter van GGZ Nederland. Daarnaast is ze programmamaker en televisiepresentator bij de NCRV. Haar studieachtergrond is theologie.
Na een maatschappelijke stage op de middelbare school, weet Randy Beenders het zeker: hij wil verpleegkundige worden.
Wanneer een zorgorganisatie aandacht geeft aan gezond werken, is de uitstroom van medewerkers minder groot. Het lijkt niet alleen een open deur, dat ís het ook, zegt programmamanager Anouk ten Arve van Stichting IZZ.
Verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat zij in hun verslaglegging worden belemmerd door de voorgestructureerde digitale systemen waar zij mee werken. Ook voelen ze zich weinig ondersteund door zorgorganisaties om genoeg aandacht te kunnen besteden aan goede verslaglegging. Dit blijkt uit een analyse van NIVEL en Hanzehogeschool Groningen.
Jacqueline van Dijk promoveerde een paar jaar geleden op haar onderzoek naar pijn. Sindsdien is ze een veelgevraagd spreker door heel het land.
Cliënten met het syndroom van Korsakov hebben baat bij een gestructureerde en veilige omgeving. Het herkennen van de mensen om hen heen zou die structuur en veiligheid kunnen bieden. Om die reden is een kleinschalig praktijkonderzoek gedaan naar het dragen van naamkaartjes door zorgmedewerkers in verpleeghuis Markenhof in Beekbergen.
Dit onderzoek in Taiwan concludeert echter dat de toepassing van de ICF een overwinning is van het medische model. Dat is net zoiets als zeggen: ‘ijs: de beste soep’. Wat is hier gebeurd?
Jongeren kijken steeds minder televisie, omdat dat het biotoop van bejaarden dreigt te worden. De groei van omroep MAX is nog lang niet ten einde.
Vorig jaar ging het programma Leiderschap mentoring in verpleegkundig onderzoek van start. In deze rubriek vertellen cursisten over hun ervaringen. Deze keer Getty Huisman-de Waal: ‘Ik publiceer nu ook op nationaal niveau.’
Wanneer is de schriftelijke informatievoorziening aan CVA-patiënten optimaal? Drie studenten hbo-v van de Hogeschool Rotterdam deden er onderzoek naar, in opdracht van de Rotterdam Stroke Service.
Op de dialyseafdeling van het Slingeland Ziekenhuis en het Gelre Ziekenhuis werd het effect van deze methode onderzocht.
Broken teacup. Het is uw dagelijks werk: omgaan met ziekte. Zoals Multatuli’s Max Havelaar makelaar in koffie was, bent u als verpleegkundige makelaar in zorg en welzijn voor zieke en herstellende mensen.
Bespreking van de proefschriften van Ingeborg van der Meulen, Nienke Kuk en Marjon van Rijn.