Uitgestelde zorg, hermetisch gesloten verpleeghuizen en thuiszorg op afstand. Ondanks al dit soort gevolgen van de coronacrisis is het vertrouwen van Nederlanders in de gezondheidszorg niet gedaald. Integendeel.
Uit de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van het Nivel komt naar voren dat het publiek vertrouwen sinds 2018 is toegenomen. Behalve naar de instellingen zelf wordt gekeken naar beroepsgroepen, zoals huisartsen, verpleegkundigen, specialisten en fysiotherapeuten.
Waardering
We kennen allemaal de kritiek op vooral de verpleeghuizen, die geen bezoekers toelieten en het verblijf van de opgenomen ouderen tot hun eigen kamer beperkten. Maar dat heeft de overall waardering voor de beroepsgroep niet beïnvloed. Het percentage mensen dat aangaf veel vertrouwen in verpleegkundigen te hebben, steeg van 85 in 2018 naar 96 in 2020. Het vertrouwen in de huisartsen bleef stabiel: 89 procent. Het vertrouwen in de ggz nam maar liefst toe van 28 naar 45 procent, terwijl de wachtlijsten langer werden en hulpverleners tijdens corona vaak niet persoonlijk beschikbaar waren.
Niet vanzelfsprekend
Een mogelijke verklaring is dat we met zijn allen ervaren hoezeer we de voorzieningen en medewerkers binnen de gezondheidszorg nodig hebben om ons normale leven te kunnen leiden. Wat we altijd zo vanzelfsprekend vonden, maar het niet bleek te zijn.