Het Radboudumc en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hebben de richtlijn samen met vertegenwoordigers uit het werkveld ontwikkeld. ZonMw was de opdrachtgever. De behandeling van decubitus gebeurt in een multidisciplinair team. De leden daarvan waren vertegenwoordigd in werkgroepen; zo draagt de richtlijn bij aan de continuïteit van het proces.
Voorkomen en behandelen
De vernieuwde richtlijn bevat aanbevelingen om decubitus te voorkomen of te behandelen. De nieuwe voorschriften zijn handzamer dan de vorige, omdat ze veel minder pagina’s tellen en alleen aanbevelingen behelzen die relevant zijn voor verpleegkundigen en verzorgenden. Tijdens de ontwikkeling is aangesloten bij internationale decubituswerkgroepen, zodat de meest recente wetenschappelijke literatuur is verwerkt. De werkgroepsleden hebben bewaakt dat de aanbevelingen aansluiten op de Nederlandse context.
Zes categorieën
Een inhoudelijke wijziging is dat de vernieuwde richtlijn zes decubituscategorieën onderscheidt; er zijn twee categorieën voor het analyseren van een decubituswond toegevoegd. Bovendien staat niet langer in de richtlijn hoe je een decubituswond moet behandelen – omdat dit niet anders is dan de behandeling van een gewone wond. En daar bestaan al richtlijnen voor.
Hier download je de vernieuwde richtlijn.