Moedermelk niet langer bewaren in een centrale koelkast, maar in een minikoelkastje op de patiëntkamer. Met dat initiatief geeft het Juliana Kinderziekenhuis ouders van neonaten sinds kort meer regie. Waar voorheen de gekolfde melk naar de centrale koelkast ging en vervolgens kant-en-klaar terugkwam wanneer het kindje moest worden gevoed, kunnen de ouders nu zelf de voeding opwarmen en bereiden. Een welkome zet, want zij moeten vaak veel zorg uit handen geven aan professionals.
Verpleegkundige zorg
Drie jaar geleden signaleerden zorgprofessionals uit het AMC Amsterdam, locatie AMC, al dat actieve betrokkenheid van mantelzorgers bij de verpleegkundige zorg in het ziekenhuis voordelen kan opleveren.
In een artikel voor TvZ schreven zij onder meer: ‘Patiënten verlaten sneller het ziekenhuis en zijn meer dan voorheen aangewezen op mantelzorg door familie en/of naasten. Deze ontwikkeling vraagt om een modernisering van de organisatie van zorg op verpleegafdelingen waarbij mantelzorgers al gedurende de ziekenhuisopname actief gestimuleerd worden om te participeren in het zorgproces.’
De auteurs concludeerden dat actieve betrokkenheid van mantelzorgers op chirurgische verpleegafdelingen onder andere leidt tot frequenter mobiliseren, tandenpoetsen en ademhalingsoefeningen.
Familiekamers
Een van de auteurs, Anne Eskes, verzorgde vorig jaar voor TvZ een ander artikel over het effect van de aanwezigheid / actieve inzet van familieleden in het ziekenhuis. De senior onderzoeker van de afdeling chirurgie zoomde in op speciale familiekamers waar te vroeg geboren en ernstige zieke pasgeboren kinderen (prematuren) samen met hun ouders kunnen verblijven.
Eskes’ conclusie: ‘Familiekamers lijken een aanwinst te zijn voor de zorg van te vroeg geboren baby’s. Het lijkt de kans op een sepsis te verlagen bij extreem vroeggeboren kinderen (<28 weken) met een extreem laag geboortegewicht (<1000g).’