Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: verpleegkundigen dragen weer mondkapjes, RIVM publiceert cijfers over long covid

In dezelfde week als dat verpleegkundigen in het ziekenhuis Ardz weer mondkapjes gaan dragen, komt het RIVM met tussentijdse resultaten van een long covid-onderzoek. '3 maanden na besmetting met het coronavirus meldt vrijwel de helft van de mensen nog een of meerdere langdurige klachten.'
Klachten als vermoeidheid en kortademigheid komen 3 maanden na coronabesmetting significant vaker voor dan bij mensen zonder coronabesmetting, concludeert het RIVM.

Verpleegkundigen in het ziekenhuis Adrz, dat locaties heeft in Goes, Vlissingen, Middelburg en Zierikzee, dragen sinds 20 juni weer medische mondmaskers. Dat doen ze ook in publieke ruimtes zoals gangen en trappenhuizen. Patiënten en bezoekers hoeven geen mondkapjes te dragen, al mag dit natuurlijk wel, benadrukt de woordvoerder.

Vanwege de zomergolf wil het ziekenhuis er alles aan doen om te voorkomen dat verpleegkundigen en ander personeel uitvalt. Ziekenhuis ZorgSaam, ook in Zeeland gevestigd, zag in ieder geval vorige week nog geen reden mondkapjes weer te verplichten.

Vakblad Nursing interviewde de vicevoorzitter van de VAR over de maatregel om weer mondkapjes te gaan dragen. ‘We weten hoe hard het kan gaan met de coronabesmettingen.’

Long covid-onderzoek

Het RIVM kwam vorige week ook met tussentijdse resultaten van hun long covid-onderzoek. 3 maanden na besmetting met het coronavirus komen diverse klachten significant vaker voor bij mensen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt vergeleken met mensen die geen corona hebben gehad. Dit blijkt uit een vragenlijstonderzoek uitgevoerd tussen mei en december 2021. Van de 14.572 deelnemers hadden 9.166 mensen zich kort na een positieve test voor het onderzoek aangemeld. 5.406 mensen die geen corona hadden gehad vormden de controlegroep.

De klachten die de mensen met een coronabesmetting significant vaker hadden:

  • Vermoeidheid (31%)
  • Kortademigheid (16%)
  • Reukverlies (12%)
  • Concentratieproblemen (15%)
  • Problemen in een drukke omgeving (13%)

Vooral bij klachten als vermoeidheid en kortademigheid zijn de klachten soms dusdanig ernstig dat het normale dagelijkse functioneren zeer sterk wordt verstoord, schrijft het RIVM. Er wordt ook gekeken naar het effect van vaccinatie, maar voor duidelijkere gegevens daarover is meer onderzoek nodig, aldus het RIVM.

Subsidie om verpleegkundige met long covid in dienst te houden

Sinds 15 juni kunnen werkgevers in de zorg subsidie aanvragen om verpleegkundigen en andere medewerkers met long covid in dienst te houden. Deze regeling is er omdat werknemers na 2 jaar ziekte normaal gesproken ontslag dreigt. Per werknemer is ongeveer 1100 euro beschikbaar, dat betekent dat werknemers gemiddeld de helft van het salaris vergoed kunnen krijgen. Verpleegkundigen kunnen dan 6 maanden tot een jaar langer in dienst blijven. In die periode gelden wel de gebruikelijke voorwaarden voor re-integratie.