De manifestatie ‘Zorg op zwart’ op 9 maart wordt georganiseerd door NU’91 en begint om 19.00 op het Stadhuisplein in Utrecht. Verpleegkundigen en andere zorgprofessionals worden opgeroepen in zwarte kleding te verschijnen. Deze manifestatie is niet specifiek bedoeld voor een betere cao, maar om aandacht te vragen voor problemen in de gehele zorg.
‘Zorginfarct al gaande’
Voorzitter van NU’91 Stella Salden zegt over Zorg op zwart: ‘Een zorginfarct is niet langer meer een dreigend doemscenario, het is op veel plekken al gaande. Er wordt aan alle kanten een hoge werkdruk opgelegd en de lonen stijgen niet mee. Verpleegkundigen en verzorgenden verlaten massaal de zorg. We kunnen niet langer wegkijken voor dit maatschappelijke probleem, de zorg raakt ons allemaal. Het is tijd voor een echte oplossing. Als we zo doorgaan, gaat in de toekomst namelijk daadwerkelijk de zorg op zwart.’
‘Elke dinsdag in zwarte kleding werken’
Werk vanaf dinsdag 14 maart elke dinsdag in zwarte kleding, vraagt NU’91 van alle zorgprofessionals. ‘Dit kan een zwart T-shirt of sweater zijn. Voor sectoren waar het niet mogelijk is om in het zwart gekleed te gaan, wordt campagnemateriaal beschikbaar gesteld.’ Meer informatie staat op nu91.nl/zorg-op-zwart.
Staking op 16 maart
De landelijke staking op 16 maart wordt georganiseerd door alle vakbonden: NU’91, FNV, CNV en FBZ. De zondagsdiensten starten om 08.00 uur met een gezamenlijke aftrap in het ziekenhuis. Er zijn gedurende de dag diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis.
Dit eisen de vakbonden voor een nieuwe cao ziekenhuizen:
- Een loonsverhoging van 10% voor één jaar plus 100 euro.
- Dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhoog gaat.
- De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen salarisgroepen.
- Goede afspraken over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten.
- Dat de wensen van de werknemer leidend zijn voor de vaststelling van het basisrooster en dat de werknemer hierin een eerste keuze heeft.
Het laatste bod van de ziekenhuizen was dit jaar 5 procent extra loon en eind 2023 nog eens 5 procent erbij. Volgens de NVZ, de branchevereniging van de ziekenhuizen, is 800 miljoen euro extra nodig om aan de eisen van de vakbonden te voldoen. Minister Ernst Kuipers wil dit bedrag niet bijpassen. Er is al 3 miljard euro naar de ziekenhuizen gegaan om de cao te regelen, en het ministerie is volgens hem geen partij in de onderhandelingen.