Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Contrastvloeistof milieuvriendelijk afgevoerd

Gerben Stolk
Patiënten van 34 ziekenhuizen urineren in het komende half jaar na een CT-scan niet in het toilet, maar in een plaszak. Dit voorkomt dat contrastvloeistof terechtkomt in het oppervlakte- en grondwater.
Beeld: www.plaszakziekenhuis.nl

De ziekenhuizen geven plaszakken mee aan patiënten bij wie vanwege een CT-scan contrastvloeistof is toegediend. Hierdoor belandt deze chemische stof niet via het toilet en het riool in het oppervlaktewater. De patiënt kan de volle zak bij het restafval plaatsen. De verbranding van een plastic plaszak bij de vuilverbranding is minder schadelijk voor het milieu dan de röntgencontrastmiddelen in het water. Nu komt naar schatting in Nederland jaarlijks nog zo’n 30 ton contrastvloeistof terecht in het water.

De gezamenlijke inkoop van de plaszakken is opgezet door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en is mogelijk dankzij een tijdelijke subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Onderzoek

In 2021 is onderzoek verricht tijdens een brede proef met het gebruik van plaszakken. Hieruit bleek dat het meegeven van de plaszakken vrij gemakkelijk gaat en dat het opvangen van contrastvloeistof in plaszakken onderaan de streep beter is voor het milieu.

Green Deal Duurzame Zorg

Het gebruik van plaszakken sluit aan op een doel in de Green Deal Duurzame Zorg en de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water. De Rijksoverheid, waterschappen, drinkwatermaatschappijen, gemeenten, farmaceutische sector en veel partijen uit de zorgsector werken samen om medicijnresten in oppervlakte- en grondwater terug te dringen. Ook contrastvloeistof valt hieronder.

Meer informatie

Hier vind je meer informatie over de plaszak.