Het is uitgegroeid tot een historisch beeld: gedurende de eerste coronagolf stond heel Nederland te klappen en juichen voor onze zorghelden. De HAN heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen van hbo-v-studenten in deze periode. Hoe was hun persoonlijke en professionele ontwikkeling? Is hun beroepsbeeld misschien veranderd? Ruim 155 van de benaderde studenten (32 procent) hebben de vragenlijst ingevuld.
Meer gemotiveerd
Het blijkt dat studenten meer gemotiveerd raakten om van corona te leren en dat ze het een interessant thema vonden. Tegelijkertijd was het spannend en maakten ze zich zorgen dat hun studie in gevaar kwam. Studenten voelden zich goed ondersteund tijdens hun stage. Meestal waren ze zelf in staat een oplossing voor problemen te vinden, maar daarvoor gingen ze ook te rade bij hun familie en de werkbegeleider.
Ontspanning
Van de onderzoeksdeelnemers meldde 40 procent last te hebben gekregen van vermoeidheid. Onzekerheid en piekeren kwamen ook veel voor; als remedie gaf de helft aan series kijken als ontspanning in te zetten. De groei in persoonlijke ontwikkeling bleek samen te hangen met groei in professionele ontwikkeling; studenten waren zich meer bewust van ethische dilemma’s.
Risico’s
Heeft de coronacrisis het beeld van het beroep veranderd? Het antwoord is tweeledig: bij studenten is het besef doorgedrongen dat er risico’s verbonden kunnen zijn aan het beroep, maar het beroep werd ook aantrekkelijker en meer betekenisvol.