Teddie Potter gaat in op planetaire gezondheid, een relatief nieuw concept waarin (bevorderen van) de gezondheid van de aarde centraal staat. De Amerikaanse hoogleraar vertelt over de rol die verpleegkundigen volgens haar kunnen spelen. Het artikel van Annemarie Bergsma, voorzitter van Stichting De Duurzame Verpleegkundige, gaat ook over planetaire gezondheid. Zij neemt een misverstand weg: ‘Duurzame zorg betreft het welzijn van mens én planeet (planetary health) en gaat over veel meer dan minder afval en CO2-uitstoot.’
In het ziekenhuis
Hoe kan duurzame zorg er uitzien in de ziekenhuispraktijk? De Hogeschool van Amsterdam en het Amsterdam UMC werken samen om zorgverleners handvatten te bieden die hen helpen bewustere en duurzamere keuzen te maken bij luchtwegzorghandelingen op de intensive care. Een ander voorbeeld is het project ESCH-R. De centrale onderzoeksvraag daarin is: hoe kunnen ziekenhuizen minder wegwerpproducten gebruiken en de transitie naar circulariteit doorlopen? Oók inspirerend: meerdere ziekenhuizen hebben het initiatief genomen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Vaak bekleden verpleegkundigen een centrale rol bij de verwezenlijking van deze ambitie.
Duurzame scopie-afdeling
Meer voorbeelden? Het HagaZiekenhuis heeft een green team opgezet met als doel een duurzame scopie-afdeling te creëren. Het St. Antonius Ziekenhuis bespaart op vele fronten doordat bij patiënten met een centraal veneuze katheter minder vaak de infuus- en drukmeetsystemen worden vervangen. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de patiënt. Verpleegkundigen kunnen het duurzame verschil maken, blijkt uit acties op de intensive care van het Erasmus MC. Zo gebruiken zij niet langer wegwerp-pupillampjes.
Thuiszorg
De thuiszorg kent ook succesvolle initiatieven. Bij Laurens in Rotterdam ging Natasja Balm aan de slag om papierloos te werken. De ggz blijft niet achter. Zon & Schild, een locatie van GGz Centraal, gebruikt de natuur in de behandeling van cliënten, voor de vitaliteit van medewerkers én ter verbetering van de relatie met de maatschappelijke omgeving.
Polarisatie
Streven naar duurzaamheid kan leiden tot polarisatie, concludeerden Demi Colenbrander en Sterre Faijdherbe, die als derdejaarsstudent aan de Academie Verloskunde Amsterdam-Groningen gezamenlijk werkten aan een scriptie. Hun ambitie daarbij: weten welke afwegingen en keuzen ouders maken rondom blootstelling van hun 0- tot 3-jarige kinderen aan bestrijdingsmiddelen.