De E-healthmonitor wordt in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd door het RIVM, Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL). Voor de E-healthmonitor 2022 werden meerdere onderzoeken gedaan. Voor de stand van zaken digitale zorg waren vragenlijsten bij verpleegkundigen en artsen een belangrijke bron. Uit deze stand van zaken blijkt dat het totale gebruik van digitale middelen door zorgverleners in 2022 toenam ten opzichte van 2021.
Zorgondersteuning digitaal
Verpleegkundigen maken vooral steeds meer gebruik van digitale toepassingen voor zorgondersteuning. Zo gebruikte in 2022 37% medicijndispensers voor patiënten, een stijging van 10% ten opzichte van 2021. Van digitale toepassingen voor dubbele medicatiecontrole bij risicovolle medicatie maakt zelfs de helft van alle bevraagde verpleegkundigen gebruik. Ook dat is 10% meer dan in 2021.
E-consult, beeldbellen, chatgesprekken
Het e-consult is de meest gebruikte vorm van digitale communicatie. Verpleegkundigen in de huisartsenzorg en ouderenzorg gebruiken het e-consult (veel) vaker dan verpleegkundigen in de ziekenhuiszorg. Beeldbellen en chatgesprekken voeren doen verpleegkundigen nog minder vaak dan e-consulten houden. Beeldbellen werd in de gehele zorg in 2022 wel vaker gedaan dan in 2021, van 55% naar 58%.
Telemonitoring
Telemonitoring lijkt nog relatief weinig te worden ingezet, en zelfs minder dan een jaar geleden. ‘Het overgrote deel van alle verpleegkundigen (67%) geeft aan dat telemonitoring maar voor een klein deel van de patiënten wordt ingezet’, staat in de stand van zaken. Zowel huisartsen als medisch specialisten zetten telemonitoring iets minder in dan in 2021.
Wat zet je in de toekomst vaker in?
Er werd verpleegkundigen ook gevraagd welk digitaal middel zij in de toekomst (nog) vaker denken in te gaan zetten. De meeste verpleegkundigen noemen als antwoord ‘toezichthoudende technieken’. Dan gaat het om bijvoorbeeld videobewaking, persoonsalarmering, bewegingsmelders en akoestische bewaking.
Andere meer algemene conclusies uit de E-healthmonitor 2022:
- De coronapandemie heeft volgens het overgrote deel van de zorgverleners gezorgd voor een blijvende verandering in het gebruik van digitale middelen.
- De meerderheid van alle zorgverleners is gematigd positief over de mogelijkheden om met digitale middelen de kwaliteit van de zorg en de eigen regie van de patiënt te verbeteren.
Verbetermogelijkheden volgens verpleegkundigen
Naast een stand van zaken verscheen in de E-healthmonitor ook een rapport met kwalitatieve informatie, over de visie van zorgverleners en zorggebruikers op de rol van digitale middelen in het verbeteren van de zorg. Onderzoekers deden deze verkenning voor twee typen zorg: darmkanker en dementie. Onder andere verpleegkundigen werden geïnterviewd en zij noemen meerdere verbetermogelijkheden, zoals voor digitale zorg op afstand voor wond- en stomazorg.
Een voorbeeld van zo’n suggestie van verpleegkundigen: ‘Stimuleer de patiënt bij onduidelijkheden of klachten om vanuit huis een foto te uploaden in het patiëntportaal van een wond of (huid)problemen bij een stoma. De arts kan op die manier monitoren en advies geven. Ook kan de patiënt via het portaal vragen stellen aan de wondverpleegkundige. Daarnaast zou een zorgverlener structureler kunnen beeldbellen met de thuiszorg om de wond- en stomazorg te begeleiden. Als de thuiszorg nog niet is geregeld, kan de zorgverlener ook digitaal met de patiënt meekijken en hem of haar begeleiden. In de toekomst kan dit meekijken wellicht ook met een slimme bril; een bril met een ingebouwde camera waardoor iemand op afstand kan zien wat de brildrager ziet.’