Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste hoogleraar met achtergrond als verpleegkundig specialist

gerben
Een primeur: voor het eerst is in ons land een verpleegkundig specialist benoemd tot hoogleraar. Nynke Boonstra bekleedt sinds 1 februari de leerstoel verpleegkunde in de geestelijke gezondheidszorg aan het UMC Utrecht.

Nederland telt een grote groep ggz-patiënten, maar de infrastructuur voor verpleegkundig onderzoek op ggz-gebied is nog beperkt. Boonstra’s leerstoel is gericht op betere zorg voor patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Zij gaat onderzoeken welke vormen van ggz nodig zijn om waarde-gedreven zorg te realiseren binnen dit domein. Belangrijke thema’s daarbij zijn herstelbevordering, vergroting van veerkracht en patiëntparticipatie.

Brug slaan

Boonstra is praktiserend verpleegkundig specialist bij KieN, een aanbieder van specialistische zorg op maat voor mensen met een psychosegevoeligheid. Ze werkt ook als lector zorg & innovatie in de psychiatrie bij NHL Stenden Hogeschool en was eerder negen jaar opleider van verpleegkundig specialisten bij GGZ Friesland. Het UMC Utrecht spreekt de verwachting uit dat Boonstra ‘vanuit deze ervaring als geen ander de brug kan slaan tussen de alledaagse praktijk en de wetenschap’.

Eigenaar eigen leven

Boonstra’s onderzoek richt zich op preventie, veerkracht en herstel. Dit ligt dicht bij het deskundigheidsgebied van de verpleegkundig specialist ggz. Op de website van het UMC Utrecht zegt ze: ‘Waar een psychiater zich veelal richt op de ziekte en genezing, leert een verpleegkundige de patiënt omgaan met de gevolgen van de ziekte: wat kan er nog wel? Hoe kan de ziekte begrepen worden en betekenis krijgen in het narratief van de patiënt zelf? Hoe wordt hij weer eigenaar van het eigen leven? En welke verpleegkundige behandelingen en interventies zijn daarbij behulpzaam?’