Voor wie er nog niet van overtuigd was, werd het tijdens de coronapandemie wel duidelijk: verpleegkundigen vormen het motorblok van de zorg. Lof der Verpleegkunst zet met de installatie ‘Keien van verpleegkundigen’ elf pioniers, voortrekkers en rolmodellen uit de rijke geschiedenis van de verpleegkunde in Nederland in de spotlights. Zij hebben allemaal hun sporen verdiend in het onderwijs, het onderzoek, de belangenbehartiging en de praktijk.
Vrouwelijke pioniers
Eén van de namen uit de installatie is Anna Reynvaan (1844-1920). Zij was een van de belangrijkste grondleggers van de Nederlandse verpleging. Als een van de eerste vrouwen haalde zij het verpleegstersdiploma van het Witte Kruis. Daarna speelde ze een belangrijke rol bij allerlei vernieuwingen binnen het verpleegkundig beroep. Andere namen zijn Frederike Meyboom (1871-1971), Kitty Verbeek (1919-2007) en Joukje von Nordheim (1931-2000) en Anneke van den Bergh-Braam (1927-2014).
Publiek imago
In Het Buitengasthuis is ook de expositie Wat een beeld van een verpleegkundige te zien, over het publieke imago en de beroepsidentiteit van verpleegkundigen. TvZ schreef er eerder al over. De tentoonstelling is interactief: door vragen te beantwoorden worden bezoekers geconfronteerd met hoe de hardnekkige stereotypen tot op de dag van vandaag doorwerken. De expositie is alleen op afspraak te bezoeken.
Kijk voor meer informatie op de site van Lof der Verpleegkunst
Ga naar de site van het Florence Nightingale Instituut voor de Hall of Fame van verpleegkundigen en verzorgenden