De studie hbo-verpleegkunde was de afgelopen tien jaar erg populair. Zo populair, dat veel opleidingen in 2014 een numerus fixus invoerden. Gezien het oplopende tekort aan verpleegkundigen leidde dat tot veel onbegrip, ook bij het kabinet. Maar de opleidingen voerden aan dat ze anders onvoldoende stageplekken konden garanderen. Bijna alle opleidingen schaften in 2018 de studentenstop weer af. De instroom bij hbo-verpleegkunde groeide in de coronajaren weer, van 6.511 eerstejaars studenten in 2019 naar bijna 7.500 in 2020 en 2021. In het huidige studiejaar daalde dat aantal weer: in 2022/23 schreven zich maar 6.075 eerstejaars in, bijna 18 procent minder.
Hoe keren we het tij?
Wat moet er gebeuren om te tij te keren? Corine Latour is lector en directeur van de verpleegkundeopleiding van de Hogeschool van Amsterdam. Ook is ze voorzitter van het Landelijk overleg opleidingen verpleegkunde. Ze zegt op de site van Punt dat ze voor de eigen opleiding in Amsterdam veel werk willen gaan maken van de open dagen en vaker voorlichting willen geven op middelbare scholen. Ze roept zorginstellingen op om het beroep aantrekkelijker te maken. Studenten kiezen volgens haar namelijk niet primair voor een opleiding, maar voor een beroep. Ook moet de overheid volgens Latour meer bijdragen. Bijvoorbeeld door een einde te maken aan het hoge instellingscollegegeld voor verpleegkundestudenten die al een andere zorgopleiding hebben afgerond.
Goed nieuws voor opleiden in de wijk
Gelukkig is er ook goed nieuws te melden op opleidingsgebied. V&VN meldt dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de komende drie jaar in totaal 150 miljoen euro vrijmaakt voor het opleiden van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijk. Dat staat in het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging, dat half maart is getekend door minister Conny Helder en zorgorganisaties ActiZ, Zorgthuisnl, Zorgverzekeraars Nederland en V&VN. Met dit akkoord komt er geld beschikbaar voor zorgorganisaties in de wijk. Hiermee kunnen zij nieuwe verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten opleiden in de vorm van een leerwerktraject. Denk aan zij-instromers, hbo-v duaal studenten en mbo’ers via de beroepsbegeleidende leerweg. Daarnaast is er geld beschikbaar voor vervolgopleidingen om huidige collega’s te behouden. Ook wordt er gekeken naar het verbeteren van de opleidingen.
Lees meer over het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging op de site van V&VN
Bekijk hier het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging