Met kennis werken aan een goede gezondheid voor iedereen. Daar staat ZonMw voor. ZonMw programmeert en financiert onderzoek en vernieuwing in gezondheid, zorg en welzijn. En stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis en signaleert waar kennis nodig is. Dat doen we met gerichte subsidieprogramma’s.
Een van de subsidieprogramma’s is Verpleging en Verzorging (V&V). Vanuit dit programma investeren we, via subsidieronden, in de ondersteuning en versterking van de professionaliteit van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten, om de kwaliteit van zorg én de aantrekkelijkheid van het beroep te behouden en vergroten.
Professionals uit de verpleging en verzorging werken in veel zorgsectoren. Daarom zijn ook andere subsidieprogramma’s relevant. Denk bijvoorbeeld aan versterking organisatie eerstelijnszorg, langdurige zorg en ondersteuning, doelmatigheidsonderzoek of subsidieprogramma’s voor specifieke onderwerpen of doelgroepen, zoals geestelijke gezondheidszorg. Deze zijn te vinden op de ZonMw-website.1
Stappenplan
Werken aan toekomstbestendige (verpleegkundige) zorg begint met een idee. Om een idee uit te voeren is vaak financiering nodig. Kijk op de ZonMw-subsidie kalender of je er subsidie voor kunt aanvragen. Hoe subsidie aanvragen werkt, lees je in dit stappenplan, zie ook figuur 1.
- Als je subsidie wilt aanvragen, kijk dan eerst in het overzicht met alle openstaande subsidieoproepen op de ZonMw-website.2 Gebruik de filteropties aan de rechterkant om gerichter te zoeken.
- Heb je een openstaande subsidieoproep gevonden die aansluit bij je idee? Lees dan de subsidieoproep goed door. Let hierbij op de voorwaarden, verplichtingen en relevantie- en kwaliteitscriteria. Sluit je idee nog steeds goed aan? Dan kun je verder naar stap 3.
- Sommige subsidieoproepen werken met een projectideefase. Of dit zo is, staat in de subsidieoproep. Het projectidee is een beknopte versie van een subsidieaanvraag. Is er geen projectideefase? Dan ga je naar stap 6.
- Je schrijft je projectidee. Houd rekening met de voorwaarden en verplichtingen. Schrijf beknopt, helder en concreet. Besteed extra aandacht aan de relevantiecriteria in de subsidieoproep. Bij een projectideefase weegt de relevantie zwaarder dan de kwaliteit. Ben je tevreden met je projectidee? Dan dien je deze in via het digitale loket op de ZonMw-website.
- Nadat je projectidee bij ons is binnengekomen, controleren we of aan alle randvoorwaarden is voldaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontbreken van een bijlage. Na de controle gaat je projectidee ter beoordeling naar onze onafhankelijke programmacommissie. Die beoordeelt het projectidee op relevantie en globaal op de kwaliteit van het project. Deze stap eindigt in een positief of negatief advies over het uitwerken van je subsidieaanvraag. Heb je negatief advies gekregen in deze fase? Dan kun je alsnog een subsidieaanvraag indienen, maar dan moet je hiervoor wel contact opnemen met het ZonMw-programmateam. We adviseren je om dit alleen te doen als je denkt dat de feedback goed te verwerken is.
- Je schrijft de subsidieaanvraag. Hiervoor lees je de subsidieoproep goed door. Besteed aandacht aan de randvoorwaarden, relevantiecriteria en kwaliteitscriteria. Als er een projectideefase is geweest, neem dan ook de aanbevelingen van de programmacommissie mee bij het uitwerken van de subsidieaanvraag. Ben je tevreden met je subsidieaanvraag? Dan dien je deze in via het digitale loket op de ZonMw-website.
- Na het indienen controleren we of aan alle randvoorwaarden is voldaan. Daarna beoordeelt een aantal externe, onafhankelijke experts (referenten) in welke mate je subsidieaanvraag voldoet aan de kwaliteitscriteria uit de subsidieoproep. Het aantal referentenbeoordelingen hangt af van het aangevraagde subsidiebedrag.
- Als subsidieaanvrager kun je reageren op de oordelen van de referenten. Dit heet wederhoor.
- Na het wederhoor gaan de subsidieaanvraag, referentenbeoordelingen en het wederhoor naar de programmacommissie. Als er een projectideefase is geweest, gaat ook het eerder gegeven advies mee naar de programmacommissie. Deze geeft een eindoordeel over kwaliteit en relevantie. Dat gebeurt op basis van de criteria uit de subsidieoproep. Daarna prioriteert de programmacommissie de subsidieaanvragen. Dit doet zij aan de hand van de prioriteitsmatrix uit de subsidieoproep. Hierin staat welke eindoordelen voor relevantie en kwaliteit een subsidieaanvraag moet hebben om in aanmerking te komen voor honorering.
- Het ZonMw-bestuur neemt een besluit. Je ontvangt een besluitbrief met daarin de vervolgstappen.
Dit stappenplan beschrijft de procedure die geldt voor de meeste subsidieronden. Details over de subsidieprocedure en eventuele afwijkingen van het stappenplan staan beschreven in de subsidieoproep zelf. Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met het ZonMw-programmateam via de contactgegevens in de subsidieoproep.
Figuur1: In 10 stappen subsidie aanvragen
Tips voor succes
• Schrijf je voor het eerst een subsidieaanvraag? Zoek binnen jouw organisatie of vakgebied bijvoorbeeld een ‘buddy’ die hiermee ervaring heeft.
• Gebruik de subsidieoproep als leidraad bij het schrijven van je subsidieaanvraag.
• Kijk goed of je kunt voldoen aan alle randvoorwaarden en verplichtingen.
• Ga naar eventuele informatiesessies over de subsidieoproep, ook al heb je zelf niet direct vragen. Je hoort hier de vragen van anderen, waarmee je je subsidieaanvraag kunt aanscherpen.
• Wees je bewust van de tijdlijn en investering van het schrijven van een subsidieaanvraag tot eventuele start van je project. Start ruim voor de deadline en neem extra tijd voor het benaderen van samenwerkingspartners.
• Wees expliciet en onderbouw je uitspraken. Ga er niet vanuit dat zaken logisch zijn. Laat niets over aan interpretatie en voorkom onduidelijkheid. Vaak helpt het om iemand jouw subsidieaanvraag te laten tegenlezen.
• Denk goed na over de rolverdeling in je project. Mis je nog belangrijke rollen en is de juiste expertise vertegenwoordigd in de projectgroep? Denk bijvoorbeeld ook aan patiëntparticipatie. Maak gebruik van expertise in je projectgroep, ook al bij het schrijven van je subsidieaanvraag.
• Zoek binnen je organisatie naar mensen met ervaring of specifieke expertise. Ga waar nodig een samenwerking aan met andere organisaties. Zelfs als het niet lukt op tijd de juiste projectgroep samen te stellen om een aanvraag te kunnen indienen voor de huidige subsidieoproep, loont het als investering voor toekomstige subsidieoproepen.
• Zet op onze website subsidienotificaties aan, abonneer je op onze nieuwsbrieven en volg onze LinkedIn-showcasepagina’s die voor jou relevant zijn.
Specifieke adviezen
Tot slot geven we je specifieke tips voor het V&V-programma bij ZonMw.
• Bij het V&V-programma werken we bijna altijd met een projectideefase, zoals beschreven in het stappenplan. Gebruik het advies na je projectidee en de lengte van het subsidieproces in je voordeel.
• De samenwerking tussen praktijk, onderwijs en onderzoek is belangrijk. Geef duidelijk en expliciet aan wat de actieve rol is van betrokkenen in je project. Besteed aandacht aan je doelgroep. Als mbo-opgeleide professionals in de dagelijkse praktijk erbij betrokken zijn, vergeet dan niet het mbo er ook bij te betrekken. Let ook op de rollen van verzorgenden, helpenden en naasten.
• Gebruik onze jaarlijkse netwerkbijeenkomst op de eerste dinsdag in juni als kans om je netwerk verder uit te bouwen en samenwerkingen te starten. Dit kan een mooie basis zijn voor toekomstige subsidieaanvragen.
• Benader ons. Wij gaan graag met je in gesprek.
Subsidie aanvragen lijkt ingewikkeld en kost tijd, maar hopelijk heb je met het stappenplan en de tips uit dit artikel een beter idee van hoe het proces werkt en wat er mogelijk is. Dat is meer dan je denkt. Dus keep calm & keep in touch. Heb je nog vragen? Dan vinden we het leuk als je contact met ons opneemt via verplegingenverzorging@zonmw.nl of 070 349 54 66.
Referenties
1. Met kennis werken aan een goede gezondheid voor iedereen. www.zonmw.nl > Financiering vinden > Programma’s
2. Met kennis werken aan een goede gezondheid voor iedereen. www.zonmw.nl > Financiering vinden > Subsidies