Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdredactioneel | Richting geven

Verpleegkundigen staan van oudsher midden in de maatschappij. Dat moet ook wel, omdat onze gezondheid maar voor een klein deel wordt bepaald door micro-organismen of ongevallen.
Henk Rosendal, Hoofdredacteur

Het besef dat gezondheid samenhangt met heel veel, en heel veel verschillende factoren, dringt steeds beter door. Dat betekent dat als we gezondheid willen bevorderen, we (1) kennis moeten hebben van al deze factoren, (2) moeten weten welke daarvan te beïnvloeden zijn en (3) moeten weten met wie we daarvoor moeten samenwerken.

Dat kan alleen als je midden in de maatschappij staat en voeling hebt met maatschappelijk-culturele ontwikkelingen. Want die zijn van invloed op ons werk, zowel qua inhoud als organisatie.

Dankzij hun centrale positie in de maatschappij zijn verpleegkundigen daarin niet alleen volgend, maar ook richtinggevend. Het dossier in deze TvZ illustreert dat mooi. Het gaat over de geschiedenis van de verpleegkunde, maar niet op de zo vaak gebruikte chronologisch wijze. In het dossier worden domeinen, mensen en gebeurtenissen beschreven die van belang zijn geweest voor ons vak.

Verpleegkunde is niet zomaar ontstaan, het kent een lange en roerige geschiedenis. In TvZ 1 van 2024 werden relevante theorieën beschreven, in dit nummer ligt de nadruk meer op mensen en gebeurtenissen. Voor een deel gaat dit over de inhoud van ons werk, voor een ander deel over de organisatie ervan en over onze positionering. Je leest dat wat er speelt in de maatschappij terugkomt in ons beroep. En andersom: dat verpleegkundigen in staat zijn mede richting te geven aan maatschappelijke ontwikkelingen.

Om onze positie in de maatschappij en gezondheidszorg verder te versterken is het van belang terug te kijken naar de geschiedenis. Zoals Manon Parry schrijft in de eerste bijdrage van het dossier: ‘We kunnen onze huidige situatie niet begrijpen zonder na te denken over de paden die ons hier hebben gebracht. Daarnaast kan geschiedenis helpen ons de toekomst opnieuw voor te stellen.’

Kortom: een inspirerend en ook richtinggevend dossier, waarin de rijkdom en reikwijdte van ons vak worden beschreven. Veel leesplezier en inspiratie gewenst!

Henk Rosendal, hoofdredacteur