Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proefschriften | Een actueel promotieonderzoek uitgelicht

gerben
Bespreking van het proefschrift van Wytske Geense over het post intensive care syndroom.
Foto; Stock.adobe

Post intensive care syndroom

Wat is de vraagstelling van je proefschrift?

Bijna negentig procent van de patiënten overleeft de intensive care (IC)-opname. Velen houden daarna last van lichamelijke, mentale en cognitieve problemen. Dit wordt het post intensive care syndroom (PICS) genoemd. De oorzaken van de problemen zijn grotendeels onbekend. Studies die zowel de lichamelijke, mentale als cognitieve problemen in kaart brengen, zijn beperkt. In 2016 is de MONITOR-IC studie opgezet.

Hierin worden de patiënt-gerapporteerde uitkomsten en kwaliteit van leven van IC-patiënten in kaart gebracht vóór en gedurende vijf jaar na IC-opname. Ik wilde in mijn proefschrift twee vragen beantwoorden: (1) wat zijn de nieuwe lichamelijke, mentale en cognitieve problemen en kwaliteit van leven in het jaar na de IC-opname en (2) welke interventies zijn effectief om de lange-termijnproblemen te voorkomen of te verminderen?

Wat zijn je belangrijkste bevindingen?

Een groot deel van de patiënten ervaart na één jaar nieuwe lichamelijke, mentale en/of cognitieve problemen. Dit is te zien bij 43 procent van de geplande chirurgische patiënten, 58 procent van de medische patiënten en 64 procent van de spoed-chirurgische patiënten. De meest voorkomende problemen zijn vermoeidheid, verminderde conditie, spierzwakte, angst, depressie en cognitieve problemen.

Hierdoor kunnen de betrokkenen hun hobby’s en werk niet meer uitoefenen, zijn relaties veranderd en ervaren zij een verminderde kwaliteit van leven. In de laatste jaren zijn veel interventies ontwikkeld om deze problemen te voorkomen of te verminderen, zoals beweegprogramma’s, IC-dagboeken en nazorgpoli’s. Toch blijkt uit de systematische literatuurstudie dat de interventies nog nauwelijks bewezen effectief zijn.

 Wat betekent dit voor de praktijk?

De resultaten laten zien dat PICS veel voorkomt en ingrijpende gevolgen heeft. Met deze kennis kunnen patiënten, maar ook zorgverleners, beter geïnformeerd worden. Patiënten moeten zich realiseren dat ze niet alleen zijn, dat de problemen die zij ervaren bij veel voormalig IC-patiënten voorkomen, en dat een deel van de problemen in de loop van de tijd kan afnemen.


Wytske Geense, The impact of critical illness. Long-term physical, mental and cognitive health problems in ICU survivors Proefschrift Radboud Universiteit, november 2021.