Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaars Anna Reynvaanprijzen

Filip Haegdorens, universitair docent aan de Universiteit Antwerpen, heeft de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs gewonnen. Dit is op donderdag 23 mei bekendgemaakt in het Internationaal Theater Amsterdam.
Alle winnaars Anna Reynvaan Event Copyright: Sander Nieuwenhuys

De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs is bedoeld voor de beste wetenschappelijke publicatie in het afgelopen jaar. De jury koos voor Filip Haegdorens’ Predicting patient deterioration by nurse intuition: The development and validation of the nurse intuition patient deterioration scale. De Vlaming heeft in zijn onderzoek een instrument ontwikkeld en gevalideerd dat een aanvulling is op early warning scores. De naam: de Nurse Intuition Patient Deterioration Scale (NIPDS).

Early warning scores worden in ziekenhuizen gebruikt om patiënten die verslechteren te identificeren en tijdig te reageren als het nodig is. Het onderzoek richtte zich op het belang van verpleegkundige intuïtie naast klinische scores en de noodzaak om de voorspellende waarde ervan te onderzoeken. De jury oordeelde dat de onderzoeksresultaten een waardevolle bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Ook verdienen ze waardering voor hun potentiële impact op de patiëntveiligheid en de rol van verpleegkundigen hierin.

Beoordeling syncope

De Anna Reynvaan Praktijkprijs ging naar de uitvoerders van het project SAFE END, want spoed moet goed. Patient SAFEty in ambulance Emergency Non-conveyance Decisions. Het gaat om Lucia uit het Broek, Bastiaan Ort, Ben Goosselink, Marc Zanstra, Lilian Vloet en Sivera Berben van de HAN University of Applied Sciences. Zij hebben handvatten ontwikkeld voor de beoordeling van een syncope (buiten bewustzijn raken), die geïmplementeerd kunnen worden in ambulanceprotocollen. Zo is het mogelijk om sneller te achterhalen of de oorzaak van de syncope cardiogeen is en vervolgens sneller te kunnen handelen. De jury prees de aanpak van het probleem: ‘Deze inzending is innovatief en een toonbeeld van leiderschap en een voorbeeld van toekomstbestendige zorg. Een mooie richtlijn voor verpleegkundigen.’

Simulatie verpleegsituatie

Daphne Niewijk is winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs. De student aan NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden dankt de onderscheiding aan haar artikel Leren door te schrijven. Hierin beschrijft ze hoe studenten een virtual reality-simulatie van een verpleegsituatie kunnen maken. De jury was verrast dat het onderwerp geen patiënten-casus was, maar over studenten zelf ging. Met virtual reality-simulaties kunnen studenten verpleegkunde hun klinisch redeneren en het beargumenteren van professioneel handelen ontwikkelen.

Volgens de jury is het mooi dat Niewijk met haar artikel nu al aansluit op het nieuwe opleidingsprofiel BN2030. ‘Niewijk toont aan dat het inzetten van student-eigen ervaringen leidt tot verhoogde metacognitieve leerimpact, wat de leerervaring verbetert en daarnaast leidt tot een waardevolle database van praktijksimulaties. Daardoor wordt de leertransfer tussen onderwijs en praktijk gestimuleerd.’

De winnaars van de Praktijk- en Wetenschapsprijs kregen een cheque van 5.000 euro en een kunstwerk. De winnaar van de Studentenprijs mag een congres naar keuze bezoeken.

Diversiteit en inclusie

De bekendmaking van de prijzen was onderdeel van het 26e Anna Reynvaan Event. Dat had dit jaar diversiteit en inclusie als thema. De in dit onderwerp gespecialiseerde verpleegkundige Brigit Carter uit de Verenigde Staten sprak hierover. Volgens haar is het belangrijk ally (bondgenoot) te worden van iedereen die op wat voor manier dan ook buitengesloten wordt op basis van huidskleur, seksuele geaardheid, sekse, afkomst of een handicap. Ally staat ook voor: act, listen, learn en yield, waarbij yield verwijst naar de opbrengst. Carter prees de missie van Amsterdam UMC dat het er is voor alle Amsterdammers. Ze zei: ‘Ga altijd na wat de missie en visie van een organisatie is voordat je er gaat werken’.