Dossier Leefstijl | Interview John Taks, bestuurder Diakonessenhuis | Elk zorgteam een kwaliteitsverpleegkundige | Indicatiestelling in de wijkverpleging | Het effect van een gesprekshulpmiddel | Aandacht voor eten en drinken in de wijkzorg | Voldoende personeel inzetten
Persoonlijke afstemming
Met onder meer: Werken met coronagerelateerde klachten, Verplichte melding BIG-nummer, BCG-onderzoek, Maatwerk voor mantelzorgers, geen extra animo opleiding Verpleegkunde.
Geen helden, wel trots
De Anna Reynvaanlezing kon dit jaar helaas niet doorgaan vanwege de COVID-19-pandemie. Wél zijn de Anna Reynvaan Praktijkprijs en Wetenschapsprijs uitgereikt. Dat gebeurde via een online film. Op deze pagina leest u wie de winnaars zijn en waarom de jury enthousiast is over hun projecten.
De ziekenhuisverpleegkundige van de toekomst vervult vooral een coachende rol: chronisch zieke patiënten helpen gezond te leven en therapietrouw te zijn. Dat zegt bestuurder John Taks, ooit zélf begonnen als verpleegkundige.
Verpleegkundigen zijn van grote waarde bij de bevordering van een gezonde leefstijl. Hierbij dienen ze niet alleen oog te hebben voor beïnvloeding van het individu, maar ook te kijken naar gezondere gezinnen en wijken. De reden: de sociale omgeving bepaalt in belangrijke mate het gedrag van individuen.
'Verband tussen corona en zwaarlijvigheid'. Dit soort berichten ten tijde van COVID-19 heeft extra de aandacht gevestigd op gewicht, voeding en daarmee de leefstijl. Hoe kunnen verpleegkundigen patiënten helpen hun gedrag te veranderen? Een veelgebruikte methodiek is motiverende gespreksvoering.
Leefstijlinterventies leiden vaker tot de gewenste gedragsveranderingen als ze goed aansluiten bij individuele kenmerken van mensen en hun leefomgeving. Daarom is het zaak interventies te ontwikkelen, implementeren en evalueren in co-creatie met burgers. Verpleegkundigen kunnen hierbij voorlopers zijn.
De aanpak van overgewicht bij kinderen is een kerntaak van jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Soms vervullen zij deze rol niet optimaal. Een trainingsprogramma kan helpen hun bewustzijn te vergroten, kennis te verbeteren én het thema gemakkelijker aan te snijden bij de ouders.
Beschermingsmiddelen toen en nu
Marente besloot een kwaliteitsverpleegkundige aan te stellen in elk (verpleeghuis)zorgteam. Wat was de aanleiding, welke dillema's dienden zich gaandeweg aan en wat is de stand van zaken? Het is in elk geval duidelijk dat het ontwikkelproces vraagt om ruimte en geduld in de hele organisatie.
Driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging is van mening dat de wijkverpleging die hun collega-verpleegkundigen indiceren aansluit bij de zorgvraag van cliënten. Dit is een beduidend hogere score dan in 2016. Toch blijkt uit ons onderzoek dat de verpleegkundigen die zelf indiceren ideeën hebben voor nóg betere indicatiestelling (zie noot).
Wat is nodig om mbo- en hbo-verpleegkundigen in verpleeghuizen succesvol te 'binden en boeien'? Hoe kunnen zij effectiever worden ingezet? Een zogeheten wereldcafé in Zuid-Limburg leverde meer inzicht op.
Kosteneffectiviteit
Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen zelfmanagement of zelfred-zaamheid ondersteunen bij mensen met een chronische ziekte. Vaak vinden zij dit wel lastig. De onderzoekers gingen daarom na wat op drie afdelingen het effect was van een gesprekshulpmiddel om ondersteuningsbehoeften van zorgvragers in beeld te krijgen.
De wijkverpleegkundige is een belangrijke speler in het bevorderen van gezond eet- en drinkgedrag. Hoe krijgt dit vorm in de dagelijkse zorgpraktijk? Met interviews is in kaart gebracht hoe hbo-wijkverpleegkundigen deze taak invullen.
Rosa Veldhoen-Tijben zocht uit hoe virtual reality het best als extra leervorm kan worden toegepast binnen de opleiding tot SEH-verpleegkundige.
Met dit literatuuronderzoek kijken we naar het effect van het aanbieden van muziek, naast de standaardzorg op de ICU, op pijnscores, in vergelijking met standaardzorg zonder muziek of geluidonderdrukking op een ICU voor volwassenen?
Deze studie laat zien welke methoden en instrumenten er zijn om de benodigde verpleegkundige inzet te bepalen voor gewone verpleegafdelingen in ziekenhuizen.
Bespreking van de proefschriften van Jos Dobber en Vina Slev
In deze aflevering: implementatieonderzoek kan bijdragen aan betere zorg, maar resultaten zijn niet zomaar generaliseerbaar.
Morele verwondingen