Dossier Eenzaamheid | Interview met Jacqueline de Leeuw, Chief Nursing information Officer | De kwestie wet BIG II | Interview Nannie Wiegman | Bevlogen aan het werk | ADL stimuleren bij ouderen met dementie | Omgaan met taboes in de thuiszorg | ondersteunen van zelfmanagement bij diabetische voet
Beroepseer
Onder meer: meer doen met informatie uit klachten, cliënt wil betere samenwerking, nieuwe opleiding tot ambulanceverpleegkundigen.
(Kom)kommertijd
Op donderdag 21 november vindt van 9.00 - 17.00 uur het jaarlijkse verpleegkundige symposium plaats in de Amstelzaal van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het is de derde keer dat Amsterdam UMC dit symposium organiseert, met medewerking van TvZ, dat in 2006 samen met het VUmc deze traditie begon
Jacqueline de Leeuw is sinds 2014 Chief Nursing Information Officer (CNIO) in het UMC St. Radboud. Zij hoopt zo te kunnen bijdragen aan een betekenisvol gebruik van informatie om de zorg te verbeteren.
Eenzaamheid is een negatief gevoel in een situatie van gemis en teleurstelling. Het is de uitkomst van een proces waarin iemand zijn bestaande persoonlijke relaties afweegt tegen zijn eigen wensen of verwachtingen ten aanzien van relaties. Als het relatienetwerk te klein is, of de relaties te weinig kwaliteit hebben, is er vaak eenzaamheid.
Alleen al in Nederland steken tientallen of wellicht honderden initiatieven de kop op met als doel mensen te ondersteunen met hun eenzame gevoelens of deze te helpen oplossen. Dat is heel goed bedoeld en sympathiek.
'Neem signalen van eenzaamheidsgevoelens bij ouderen serieus en praat erover. Verwacht niet eenzaamheid te kunnen oplossen, maar help bij het zoeken naar mogelijkheden om de eenzaamheid te verzachten.' Dat is de belangrijkste boodschap in de komende wijkverpleegkundige richtlijn Eenzaamheid die naar verwachting begin 2020 uitkomt.
Eenzaamheid staat volop in de belangstelling. Die toegenomen aandacht lijkt vooral voort te komen uit het besef dat een sterk en steunend sociaal netwerk van grote invloed is op het welbevinden van mensen en hun algemene gezondheid.
Toos Franken-de Louw is wijkverpleegkundige in Schaijk, een dorp in Brabant, en werkzaam voor de plaatselijke Zorgcoöperatie. Het thema eenzaamheid krijgt ook in Schaijk veel aandacht, met wijkverpleegkundige Franken als aanjager, coördinator en verbinder.
De wet BIG II zorgt voor veel ophef.
Nannie Wiegman was sinds 2002 directeur van het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging, dat in 2007 het Florence Nightingale instituut werd. Op 1 november gaat zij met pensioen. TvZ sprak met haar.
Wat vindt de dokter van de regieverpleegkundige?
Steeds meer zorgorganisaties werken met een chief happiness officer. Die moet zorgverleners helpen na te denken over hun eigen werkplezier en hoe dat te verbeteren is. Je kunt niet voortdurend bezig zijn met het welzijn van de patiënt terwijl je zelf je werk niet met plezier doet.
Choosing wiseley
'Bewegen is goed, meer bewegen is beter' staat in de Nederlandse Beweegrichtlijn.1 Maar meer bewegen is voor veel ouderen niet zo vanzelfsprekend. Zeker niet als het gaat om ouderen met dementie die in een verpleeghuis wonen. De auteurs ontwikkelden een interventie om ADL bij deze ouderen te stimuleren.
De lectoraten Verpleegkunde van hogeschool Saxion en Zorg en Zingeving van hogeschool Viaa hebben een onderzoek gedaan naar taboes in de thuiszorg onder zorgprofessionals. Ook onderzochten ze welke missed care er eventueel door taboes ontstaat.
Praktijkondersteuners hebben een belangrijke rol bij het ondersteunen van zelfmanagement bij patiënten met diabetes mellitus type II. Het zogenaamde 5A-model kan hierbij handvatten bieden.
Er is een groot tekort aan verpleegkundigen.Suzanne Knecht deed onderzoek naar zij-instromers in de verpleging.
In tijden van arbeidskrapte en hoge werkdruk steekt de discussie over aangepaste diensten altijd weer de kop op. Zo ook de 12-uursdiensten.
Hoe wordt de competentie uitzuigen door zorgprofessionals in kaart gebracht om een veilige uitvoering van deze handeling te borgen?
Bespreking van de proefschriften van Judith Huis in het Veld en Jolanda Friezen-Storms.
Een complexe interventie wordt volgens de Medical Research Council (MRC) gedefinieerd als een interventie waarin verschillende componenten met elkaar interacteren en meerdere organisaties en zorgverleners betrokken zijn.
Integriteit