Dossier Zelfdoding | Interview met Marian Adriaansen | Na IC en Covid-19 | De bevlogenheid van verpleegkundigen | Jubileum Anna Reynvaan Event | Dementie in het ziekenhuis | Patiëntparticipatie in het ziekenhuis | TvZ kennistoetsen: Verpleegkundigen in de ontwerpersrol en Fenomenologie | Student: Levend verlies bij ouders
Met dit onderzoek wilde men inzicht krijgen hoe verpleegkundigen zorg verlenen in het ziekenhuis aan patiënten met dementie en hoe zij deze zorg ervaren en hoe verpleegkundigen omgaan met probleemgedrag van deze patiënten.
Zorgverleners veranderen zich suf. Vaak zuchten en steunen ze onder deze last. De intrede van het digitale werken heeft dit gevoel vergroot. Hoe zit dat eigenlijk?
Anouk Leijs onderzocht de ervaringen met levend verlies bij ouders van een kind met een ernstig meervoudige beperking, wanneer zoon of dochter verhuist naar een zorginstelling.
Bespreking van het proefschrift van Nienke Dijkstra over essentiële farmaceutische zorg.
Een maatschappelijk onderwerp dat in de spotlights staat is duurzaamheid. Onlangs berekende het RIVM dat de gezondheidszorg verantwoordelijk is voor 7 procent van de CO2-uitstoot.
Tot ons verdriet is Johanna Diepeveen-Speekenbrink op dinsdagavond 13 december 2022 op 86-jarige leeftijd overleden. Zij was al enige tijd kwetsbaar en verbleef tijdens haar laatste dagen in een ziekenhuis: UMC Utrecht.
Met deze studie willen verpleegkundigen inzicht krijgen in het mogelijke effect op patiëntparticipatie en de toepasbaarheid van de vertelkaart in Nederlandse ziekenhuizen.
Schaarste wordt in de regel gezien als een probleem dat vooral om politieke oplossingen vraagt. Maar hoe politiek ook, steevast zijn er morele consequenties.
De bespreking van het proefschrift van Sjoerd Vogel over herstel bij psychose.
Is het haalbaar dat ic-verpleegkundigen digitale nazorggesprekken voeren met patiënten die vanwege Covid-19 op de ic hebben verbleven én met hun familieleden? En wat zijn de opbrengsten?
Welke factoren worden als bevorderend en belemmerend ervaren voor de bevlogenheid van verpleegkundigen met een combinatiebaan? Hiernaar is onderzoek verricht in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Deze column schrijf ik als secretaris van de Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit (SHVB) op Urk. Daar wordt een grote collectie oude verpleegkundige materialen beheerd. Gelukkig ‘leeft’ de collectie bij een breed publiek.
Een overzicht van verpleegkundige promoties tussen 2000 en 2021 is een startpunt voor een kennisagenda in de komende jaren.
De verpleegkundige beroepsgroep kan nog verder professionaliseren. Dat zegt Marian Adriaansen. Zij nam eind 2022 na twaalf jaar afscheid als algemeen hoofdredacteur van TvZ.
Voor de 25e keer wordt dit jaar de Anna Reynvaanlezing georganiseerd. Ter gelegenheid van de jubileumeditie, op donderdag 11 mei, is de naam omgedoopt in Anna Reynvaan Event. De gebeurtenissen daaromheen worden aangeduid als de Anna Reynvaan Kennisparade.
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft de functie van verpleegkundig wetenschapper ingevoerd.
Een open gesprek voeren over suïcidale gedachten kan preventief werken. Hoe maken verpleegkundigen dit waar?
Een nieuw formulier helpt zorgprofessionals suïcidaliteit op frequente en geborgde wijze uit te vragen. Dit kan voor cliënten de drempel verlagen om over dit thema te praten.
Verpleegkundigen verlenen de meest directe zorg aan mensen met suïcidale gedachten in de intramurale geestelijke gezondheidszorg. Ook familieleden hebben een cruciale rol. Maar zijn verpleegkundigen, patiënten en familieleden het eens over de te bieden zorg bij suïcidaliteit?1-2
Doen we de goede dingen, en doen we vervolgens de goede dingen goed? Deze vragen staan centraal in het verpleegkundig handelen.
‘Vooral de gevoelens van uitzichtloosheid die patiënten kunnen ervaren zijn voor mij herkenbaar’, zegt Ingrid van der Voort. Als tiener deed ze een zelfmoordpoging, nu ziet ze in de rol van zorgverlener mensen met suïcidaal gedrag.
Verpleegkundigen in algemene ziekenhuizen zien regelmatig suïcidale patiënten. Wat zijn hun attitudes en ervaringen?
‘Communicatieve vaardigheden zijn onmisbaar voor verpleegkundigen die geconfronteerd worden met patiënten die een suïcidepoging hebben gedaan’, zegt Marieke van Piere.
De fenomenologie is een kwalitatieve onderzoeksbenadering waarmee een verschijnsel, ook wel fenomeen genoemd, wordt beschreven op basis van de ‘geleefde ervaring’.
Verpleegkundigen komen regelmatig onhandige en onveilige werkprocessen tegen. Die nemen ze vaak voor lief – ‘We hebben het altijd zo gedaan’ – of ze improviseren iets. Create4Care ontwikkelt samen met hogeschoolstudenten van diverse opleidingen definitieve oplossingen.
Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de Nederlandse organisatie voor preventie van suïcide. De missie: een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. 113 Zelfmoordpreventie heeft een training in suïcidepreventie ontwikkeld voor zorgverleners.