Dossier Safety II | Interview Evelyn Finnema over professionele betrokkenheid | | De Wet Zorg en Dwang in de thuiszorg | Verpleegkundig leiderschap in de praktijk | Een brug slaan tussen verpleegkundige zorg en wetenschap | Voedingszorg voor de COPD-Patiënt | Richtlijn voor gezonde slaap en slaapproblemen | Personele inzet
Lotte Viergever deed afstudeeronderzoek met als doel een kwalitatief goede en efficiënte artsenvisite te realiseren op de afdeling Geriatrie van Rijnstate in Arnhem.
Verpleegkundigen hebben te maken met grote uitdagingen zoals de grote vraag naar zorg, de groeiende complexiteit, de toenemende druk en de stijgende zorgkosten. Met deze studie werd onderzocht hoe de transitie naar een gedifferentieerde verpleegkundige praktijk in Nederlandse ziekenhuizen verloopt.
Ethiek zonder neonletters
Bespreking van het proefschrift van Margriet van Iersel.
Bespreking van het proefschrift van Rick van Loon.
Bij een scoping review worden complexe vraagstukken uit de praktijk onderzocht door alle beschikbare kennis over een onderwerp weer te geven. Het niveau van bewijskracht is daarbij minder van belang.
Twee voor twaalf
Dit onderzoek laat zien wat er allemaal bekend is over het deskundig oordeel van verpleegkundigen betreffende de balans tussen de hoeveelheid werk en inzet van verpleegkundigen.
Hoe komen zorgverleners en -aanbieders na een incident tot openheid richting patiënt en naasten? Hans Brölmann, mede-initiatiefnemer van de Stichting Openheid na Incidenten, inspireert met een boek hierover.
De verpleeghuissector begint de implementatie van de Wet zorg en dwang ter hand te nemen in de thuiszorg. Welke praktische omstandigheden en voorwaarden kunnen daarbij aan de orde zijn?
Samenwerking tussen zorgverleners uit verschillende disciplines is cruciaal om ondervoeding tegen te gaan bij COPD-patiënten in het ziekenhuis. Voor welke voedingsgerelateerde taken is de verpleegkundige verantwoordelijk binnen het multidisciplinaire team?
Wat is verpleegkundig leiderschap concreet en hoe geef je er vorm aan in de dagelijkse praktijk? Die vraag stond op 3 december 2020 centraal tijdens het online symposium Leadership in daily practice.
In gesprek met de geschiedenis
Eenduidige aanbevelingen voor verpleegkundige zorg op het gebied van slapen. Daarin voorziet de nieuwe richtlijn Zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen.
Goede praktijken
Dit is het moment om veranderingen door te voeren op het gebied van patiëntveiligheid en de rol van de verpleegkundige daarin. Dat zegt Odile Frauenfelder, programmaleider Tijd voor Verbinding, de opvolger van het VMS-veiligheidsprogramma.
Zorgverleners voeren niet altijd een volledige medicatieverificatie uit bij ziekenhuisontslag van een patiënt. Een Safety-II-onderzoek hiernaar maakt duidelijk waarom het soms wel en soms niet lukt.
De zogeheten benadering van Safety-I biedt de basis voor patiëntveiligheid. Maar er zitten grenzen aan. Daarom is Safety-II ontstaan: een aanvullende stap.
Evelyn Finnema ijvert voor een nieuwe definitie van verpleegkunde. Niet de uitvoering van handelingen moet de basis zijn, maar het contact met de cliënt.
Hoe wordt een incident in de gezondheidszorg geanalyseerd aan de hand van het Safety-II-gedachtegoed? Een casus maakt dit concreet.
Ggz-patiënten mogen geen cafeïne nuttigen binnen veel high & intensive care-afdelingen. Is het legitiem deze regel in stand te houden?