Dossier Duurzame verpleegkundigen | Interview Cathy van Beek en Diederick Gommers over duurzaamheid | TvZ Kennistoetsen: Aanpassingen bij medicatietoediening, Proactieve zorgplanning bij kwetsbare ouderen en Etnografie | Toptalent Psychosociale zorg verbeteren | Taalgebruik in de zorg | Beter laten in de praktijk | Zeggenschap krijgen | Indicatiestelling | Alle Meetlatten | Continue monitoring
Marit Smulders onderzocht hoe een ziekenhuis continue professionele ontwikkeling (CPO) vormgeeft en wat verpleegkundigen nodig hebben om een leven lang te leren.
Duidelijke communicatie met de zorgvrager is essentieel. Welke woorden kun je beter achterwege laten en wat zijn alternatieven?
Dit is mijn laatste Redactioneel van het jaar. Daarin is het een goed gebruik om terug en vooruit te blikken.
Voelen verpleegkundigen zich na de coronacrisis nog steeds veerkrachtig? Speelt zeggenschap daarbij een rol?
Het is makkelijker gezegd dan gedaan om verpleegkundige handelingen op de Beter Laten-lijst niet meer uit te voeren. Hoe kan je die onnodige zorg toch vermijden?
Wanneer dit nummer van TvZ uitkomt, zijn de Tweede Kamerverkiezingen achter de rug en is hopelijk de formatie gestart.
Verpleegkundigen kunnen leading zijn in het verduurzamen van zorg. En zorgorganisaties die denken duurzaamheid voor zich uit te kunnen schuiven, vinden straks geen personeel meer. Aldus Cathy van Beek en Diederik Gommers.
Bespreking van het proefschrift van Sandra Janssen over de impact van negatieve druktherapie
Het continu monitoren van vitale functies (CMVF) draagt bij aan het eerder herkennen van klinische achteruitgang, maar de implementatie van dit soort systemen op verpleegafdelingen is uitdagend. Drie studies hebben geholpen bij de ontwikkeling en optimalisatie van onze CMVF-interventie en een implementatiestrategie.
Bespreking van het proefschrift van Anita Duijndam over mechanische beademing bij kinderen.
Wat is het juiste design voor mijn onderzoek? Lees welke methoden de revue zijn gepasseerd in de TvZ-rubriek De Meetlat.
Verpleegkundigen deden onderzoek naar wat praktijkvariatie in de indicatiestelling is, wanneer deze gewenst en ongewenst is en welke factoren van invloed zijn op de indicatiestelling.
In onze samenleving is de toegankelijkheid van zorg cruciaal, maar momenteel staat deze waarde op het spel. De zorg wordt steeds duurder, terwijl het aantal zorgverleners afneemt. Als we zo doorgaan, dreigen hele groepen mensen in de kou te komen staan.
Het Florence Nightingale Instituut (FNI), het online museum voor verpleging en verzorging, viert dit jaar zijn 30 jarig-jubileum. Een mooi moment om stil te staan bij onze geschiedenis, maar vooral bij onze toekomst.
Met etnografisch onderzoek kunnen verpleegkundigen inzicht krijgen in de leefwereld van de doelgroep die zij bestuderen.
Hoe gaan verpleegkundigen om met wisselende omstandigheden rondom medicatietoediening? De afdeling neurologie/neurochirurgie van het LUMC deed onderzoek.
Welke afwegingen en keuzes maken ouders rondom blootstelling van hun 0- tot 3-jarige kinderen aan bestrijdingsmiddelen?
Het HagaZiekenhuis heeft een Green Team opgezet met als doel een duurzame scopie-afdeling te creëren.
Verpleegkundigen kunnen het duurzame verschil maken, blijkt uit acties op de intensive care van het Erasmus MC. Zo gebruiken zij niet langer wegwerp-pupillampjes.
Hoe kunnen ziekenhuizen minder wegwerpproducten gebruiken en de transitie naar circulariteit doorlopen? Dat is de centrale onderzoeksvraag in het project ESCH-R.
Komen tot papierloze thuiszorg. Met die ambitie ging Natasja Balm aan de slag bij Laurens in Rotterdam.
Meerdere ziekenhuizen hebben het initiatief genomen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Vaak bekleden verpleegkundigen een centrale rol bij de verwezenlijking van de ambitie.
Linda Smulders is een van de verpleegkundigen die recentelijk van ZonMw een subsidie hebben ontvangen voor het uitbouwen van een eigen onderzoekslijn.
Wat is voor iemand belangrijk in het leven? Welke keuzen voor zorg en behandeling passen hierbij? En welke zorg wil iemand niet ontvangen bij toenemende gezondheidsachteruitgang of wanneer genezing niet meer mogelijk is? Deze vragen staan centraal bij proactieve zorgplanning.
Zorgverleners handvatten bieden om bewustere en duurzamere keuzen te maken bij luchtwegzorghandelingen op een IC-afdeling. Daartoe werken de Hogeschool van Amsterdam en Amsterdam UMC samen.
Duurzame zorg betreft het welzijn van mens én planeet (planetary health) en gaat over veel meer dan minder afval en CO2-uitstoot.
Zon & Schild, een locatie van GGz Centraal, gebruikt de natuur in de behandeling van cliënten, voor de vitaliteit van medewerkers én ter verbetering van de relatie met de maatschappelijke omgeving.
Teddie Potter is als hoogleraar in Minnesota internationaal actief op het gebied van planetaire gezondheid, een relatief nieuw concept waarin (bevorderen van) de gezondheid van de aarde centraal staat. Welke rol kunnen verpleegkundigen hierbij spelen volgens haar?
Het is gebruikelijk om tegen het einde van het jaar achterom te kijken en vervolgens de blik te werpen op het komende jaar. In de achteruitkijkspiegel zien we dan vijf mooie edities van TvZ, met inhoudelijk sterke bijdragen.
Het St. Antonius Ziekenhuis bespaart op vele fronten doordat bij patiënten met een centraal veneuze katheter minder vaak de infuus- en drukmeetsystemen worden vervangen. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de patiënt.