Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer zeggenschap zorgverleners in het toezicht

Gerben Stolk
Hoe kan zeggenschap van zorgprofessionals een belangrijkere plaats krijgen in het toezicht? Zorginstellingen en zorgverleners kunnen meedoen aan een pilot van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarin dit wordt onderzocht.
FOTO: stock.adobe.com / www3d

Als zorgverleners meer zeggenschap en eigenaarschap ervaren over hun werk, zijn ze beter in staat kwaliteit en veiligheid van de zorg te verbeteren, zo blijkt uit onderzoek. Voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is dat reden om hier aandacht aan te besteden in het toezicht. De IGJ begint daarom in januari 2025 met een pilot waarin wordt onderzocht hoe zeggenschap van zorgprofessionals een belangrijkere plaats kan krijgen in het toezicht. De pilot loopt binnen de sectoren verpleging en verzorging en de ziekenhuiszorg.

Eigen ideeën

Op de website van de IGJ staat: ‘Veel zorgverleners hebben zelf ideeën hoe hun werk binnen een team anders kan worden ingericht, maar daar wordt niet altijd naar geluisterd. Dit kan leiden tot onvrede en een vertrek van gemotiveerd personeel. Dit geldt van de verpleeghuiszorg tot aan de ziekenhuiszorg, van jeugdzorg tot gehandicaptenzorg.’

Goede en prettige werkomgeving

De IGJ vervolgt: ‘Meer zeggenschap draagt bij aan een goede en prettige werkomgeving en een betere kwaliteit van zorg. Ook is het belangrijk voor het behoud van zorgverleners voor hun vak. De inspectie wil daarom niet alleen kijken hoe zeggenschap formeel geregeld is binnen zorgorganisatie, maar ook naar het reëel effect hiervan voor de organisatie en de zorgverleners. De inspectie onderstreept daarom het belang van zeggenschap van verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners.’

Invloed wettelijk geregeld

Vorig jaar is wettelijk geregeld dat de invloed van zorgverleners op het primaire proces en het zorginhoudelijke beleid ook valt onder goede zorg. De bedoeling van de wet is dat er binnen zorginstellingen niets over de vakinhoud en beroepsontwikkeling van de zorgverlener wordt besloten zonder dat deze zorgverleners daarbij worden betrokken.

Subsidie aanvragen

Het ministerie van VWS heeft subsidie beschikbaar gesteld voor alle zorgwerkgevers om de zeggenschap binnen de teams en afdelingen te organiseren. Dit wordt geregeld door het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ). De subsidie, maximaal € 50.000 per organisatie, kan nog worden aangevraagd tot en met maandag 16 december 2024. Hier vind je informatie over het aanvragen van subsidie.