Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe bekostiging wijkverpleging op basis van cliëntprofielen

Dieuwke de Boer
Toenemende vergrijzing, ouderen die langer thuis blijven wonen en personeelstekorten zetten de wijkverpleging onder druk. Om te zorgen dat er ook in de toekomst passende zorg thuis mogelijk is, werkt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een experiment aan nieuwe bekostiging door de inzet van cliëntprofielen. Deze profielen geven inzicht in de zorgvraag van cliënten op basis van een aantal cliëntkenmerken.
In een experiment werkt de NZa aan een nieuwe bekostiging van wijkverpleging. © stock.adobe.com/acob Lund

De meeste zorgaanbieders declareren een bedrag bij de zorgverzekeraar per uur zorg. Op die manier is helder hoeveel uren zorg geleverd is. Met deze wijze van declareren gaat het dus niet over de inhoud van de zorg, maar alleen over het aantal uren van zorg. Om het gesprek over de inhoud tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder te stimuleren, is samen met de praktijk een nieuwe wijze van bekostiging ontwikkeld. Door te werken met cliëntprofielen ontstaat inzicht in de opbouw van de cliëntenpopulatie. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders kunnen er in de nieuwe bekostiging voor kiezen om zorg niet meer per uur te declareren, maar voor een langere periode zoals een week, maand of kwartaal. De wijkverpleegkundige krijgt zo meer ruimte om passende zorg in te zetten. Ook kan het bijdragen aan betere preventie en meer eigen regie en zelfredzaamheid van de cliënt.

Cliëntprofiel biedt inzicht in benodigde zorg

Om deze nieuwe aanpak mogelijk te maken, ontwikkelde de NZa cliëntprofielen. Dit deden ze samen met onder andere wijkverpleegkundigen, zorgorganisaties, brancheverenigingen, universiteiten en een hogeschool. De 16 verschillende cliëntprofielen zijn gebaseerd op het draagkracht-draaglast (DKDL) model dat door wijkverpleegkundigen is aangedragen. Het registreren van de cliëntprofielen gebeurt aan de hand van een speciaal ontwikkelde vragenlijst: de case-mixvragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst kost een paar minuten per cliënt. Het maakt op basis van het DKDL-model inzichtelijk wat de cliënt en zijn of haar netwerk zelf nog kunnen en voorspelt hoeveel zorg een cliënt nodig zal hebben. In de bekostiging wordt daar vervolgens rekening mee gehouden. TvZ Next schreef in 2021 al eens een artikel over het experiment.

Cliëntprofielen verplicht vanaf 2025

Met de cliëntprofielen heeft de NZa gezocht naar een balans tussen de hoeveelheid gegevens die wijkverpleegkundigen vastleggen en de inzichten in de zorgbehoefte die het oplevert. De case-mixvragenlijst vervangt de verpleegkundige indicatie niet, maar sluit hier juist goed bij aan. De NZa raadt aan om in 2024 te starten met de registratie van cliëntprofielen bij iedere nieuwe cliënt en bij elke herindicatie, zodat alle cliënten aan het eind van 2024 een cliëntprofiel hebben. Per 1 januari 2025 is het registreren en declareren van cliëntprofielen verplicht. Zorgaanbieders zijn dan verplicht het cliëntprofiel mee te sturen met de declaratie aan de zorgverzekeraar van de cliënt.

Lees meer over de toepassing op de website van V&VN

Lees meer over de nieuwe bekostiging op de website van de NZa

Bron: NZa