Stel, een cliënt van een thuiszorgorganisatie heeft een aandoening, maar is vanwege fysieke of psychische redenen moeilijk verplaatsbaar. Dan is het een uitkomst als thuis of dicht bij huis kan worden behandeld in plaats van in het ziekenhuis. Het in maart begonnen anderhalvelijns experiment Ziekenhuis op Wielen van Allerzorg voorziet hierin. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft toestemming gegeven.
Thuiszorg delegeren
Het doel van het experiment is dat cliënten thuis of dicht bij huis medisch- specialistische zorg krijgen die te vergelijken is met zorg die medisch- en verpleegkundig specialisten verlenen in het ziekenhuis. Hoe werkt het? De verpleegkundig specialist wordt ingezet als zelfstandig behandelaar in de eerste lijn. Zij werkt als regiebehandelaar en diagnosticeert en behandelt (en/of verwijst), stelt beleid op en werkt samen met onder meer specialisten, huisartsen, verpleegkundig specialisten uit de tweede lijn en thuiszorgorganisaties. De verpleegkundig specialist delegeert de dagelijkse zorg aan de thuiszorg en koppelt de bevindingen terug aan de huisarts.
Huidaandoeningen
De zorg wordt verleend op basis van de geëigende zorgstandaarden, richtlijnen en protocollen en wordt aangepast aan de behoefte en de vraag van de individuele patiënt. Allerzorg hanteert de innovatieve werkwijze in eerste instantie voor mensen met huidaandoeningen zoals verdachte plekjes, jeuk en complexe wonden.
Juiste zorg op de juiste plek
Karin Timm is verpleegkundig specialist AGZ én directeur Kwaliteit en Veiligheid bij Allerzorg. Op de website van de thuiszorgorganisatie zegt zij: ‘Ziekenhuis op Wielen zorgt ervoor dat de zorg persoonlijk, efficiënt en goedkoper wordt. De belasting voor de patiënt, familie en mantelzorgers is met dit concept minimaal. De verpleegkundig specialist vormt zo een unieke aanvulling in de eerste lijn op de generalistische zorg van de huisarts. Kortom: de juiste zorg op de juiste plek, dicht bij de patiënt.’