Een opname op de Intensive Care (IC) is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de patiënt als familieleden. Zij kunnen deze periode gemakkelijker verwerken wanneer tijdens de opname een dagboek wordt bijgehouden door de patiënt, familieleden en verpleegkundigen. Dit is de gedachte achter het Post-IC dagboek, een initiatief van de verpleegkundigen Margo van Mol (Erasmus MC), Brenda Sleven (Catharina Ziekenhuis) en Crista Leerentveld (Isala).
Corona
De coronapandemie bleek een uitstekende periode te zijn voor de implementatie, zo vertellen zij. ‘Patiënten en familie konden tijdens de pandemie immers niet bij elkaar zijn, terwijl dat tijdens een ic-opname zo belangrijk is. Verpleegkundigen signaleerden de behoefte van familie om bij hun naaste te zijn, en zagen de urgentie om een oplossing te vinden voor dat probleem. Ze hebben het dagboek omarmd.’ De Anna Reynvaan Praktijkprijs gaat gepaard met een cheque ter waarde van 5.000 euro.
Fixatiearme thuiszorg
De winnaar van de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs is Kristien Scheepmans van het Wit-Gele Kruis Vlaanderen. Zij dankt de onderscheiding aan het artikel Reducing psysical restraints bij older adults in home care: development of an evidencebased guideline (streven naar een fixatiearme thuiszorg). Scheepmans en haar Vlaamse onderzoeksgroep keken naar het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in de thuiszorg-setting.
Cafeïne in de psychiatrie
Vanuit 17 hogescholen dongen studenten mee naar de Anna Reynvaan Studentenprijs. Levy Bakker van Inholland kwam als winnaar uit de bus met het artikel Cafeïne in de acute psychiatrie: beperking of toevoeging?
Terugkijken
De online Anna Reynvaanlezing, inclusief de uitreiking van de Anna Reynvaanprijzen, werd op 12 mei helaas afgebroken vanwege een technische storing. Hier kun je het evenement alsnog volledig bekijken.