De organisatie van de dagelijkse ziekenhuiszorg wordt steeds complexer. Zorgmedewerkers werken onder enorme druk en moeten zich continu aanpassen aan steeds veranderende situaties. Dat maakt competenties als organisatorische wendbaarheid en veerkracht (resilience) erg belangrijk. Maar hoe wendbaar zijn ziekenhuisafdelingen in de dagelijkse praktijk? En in hoeverre zijn zij in staat flexibel in te spelen op onverwachte of stressvolle situaties? De Resilience Analysis Grid (RAG) is een methode om te bepalen of de organisatie of afdeling voldoende veerkrachtig (resilient) is om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Het Nivel, academische centra, ziekenhuizen en MediRisk ontwikkelden in co-creatie een Nederlandse versie (RAG-NL), die inmiddels klaar is voor gebruik.
Reageren, monitoren, leren en anticiperen
Met de RAG-NL kunnen zorgteams van ziekenhuisafdelingen via gerichte vragen reflecteren op het dagelijks werk. Deze vragen gaan over 4 capaciteiten voor organisatie- en teamveerkracht: reageren, monitoren, leren en anticiperen. De antwoorden op de vragen geven een beeld van het organisatorische aanpassingsvermogen en de veerkracht van de afdeling. Dit wordt vervolgens gezamenlijk besproken in een workshop. De RAG-NL stelt ziekenhuisafdelingen in staat te reflecteren op hun dagelijks werk en te achterhalen hoe goed de werkprocessen en het zorgsysteem functioneren. En hoe dat wellicht beter kan.
Veerkracht versterken?
Voor een brede implementatie van de tool wordt momenteel een gedetailleerd stappenplan ontwikkeld. Toch kan de RAG-NL nu al worden gebruikt in samenspraak met het Nivel. Werk je in een ziekenhuis en wil je de teamveerkracht van jouw afdeling versterken? Neem dan contact op met het Nivel. Jullie bekijken dan samen hoe de vragenset en workshop kan worden ingezet op jouw ziekenhuisafdeling.
De ontwikkeling en evaluatie van de RAG-NL werd mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Safety-II en veiligheidsergonomie. Lees hier meer over het project