Zorginnovatie
Hoofdredactioneel | Henk Rosendal: Rijkdom
Het is gebruikelijk om tegen het einde van het jaar achterom te kijken en vervolgens de blik te werpen op het komende jaar. In de achteruitkijkspiegel zien we dan vijf mooie edities van TvZ, met inhoudelijk sterke bijdragen.
Miljoenensubsidie voor onderzoek naar duurzame chirurgie
Operatiekamers in ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de milieubelasting vanuit de zorg. Op initiatief van het Maastricht UMC+ gaat een groep van tien ziekenhuizen en klinieken aan de hand van de galblaasverwijdering – een veelvoorkomende operatie – onderzoeken hoe het duurzamer kan.
Telemonitoring in de thuissituatie: hoe zet je dat verantwoord in?
Telemonitoring in de thuissituatie kan helpen om de zorg toegankelijk, werkbaar en betaalbaar te houden. Ook kan het bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Dit staat in de position paper over telemonitoring in de thuissituatie van V&VN en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Dossier Kunstmatige intelligentie | AI in de langdurige zorg
Er gaat bijna geen dag voorbij zonder mediaberichten over de kansen en invloed van artificiële intelligentie (AI). In dit artikel gaan we in op AI-toepassingen die binnen de langdurige zorg ondersteuning bieden aan cliënten en zorgmedewerkers.
Dossier Kunstmatige intelligentie | Ga het gesprek aan over AI
Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI leiden vaak tot een mix van enthousiasme en angst. Ook in de langdurige zorg is er een steeds dieper besef van zowel de mogelijkheden als de sociale en ethische vraagstukken.
Kan slimme pleister tijdrovend werk overnemen?
Het Catharina Ziekenhuis is een onderzoek gestart naar het gebruik van slimme pleisters op de verpleegafdeling. Het ziekenhuis wil weten of verpleegkundigen hiermee minder tijd kwijt zijn aan dagelijkse, handmatige metingen. Patiënten die tijdens hun ziekenhuisverblijf plotseling verslechteren, zouden door de slimme pleister mogelijk eerder worden opgemerkt.