Verpleegkundigen en verzorgenden konden zelf een project aanmelden voor de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2023. Uit alle inzendingen nomineerde een jury drie projecten die kans maken op de prijs: de TrulyEasy-klem, Zorgverbetering door MDO en Samen(zorgen) aan bed. Hieronder lees je meer over de projecten en leggen de genomineerden zelf meer uit in een filmpje. Heb je een favoriet project? Breng dan uiterlijk vrijdag 5 mei a.s. je stem uit. De winnaar wordt op donderdag 11 mei a.s. bekendgemaakt tijdens het 25ste Anna Reynvaan Event (voorheen Anna Reynvaanlezing) in het Internationaal Theater Amsterdam. Naast de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2023 worden ook de Wetenschapsprijs en de Studentenprijs uitgereikt. De prijzen zijn vernoemd naar Anna Reynvaan (1844-1920), één van de eerste vrouwen die de verpleegstersopleiding van het Witte Kruis volgde. Daarna zette zij zich actief in voor het beroep en speelde zij een belangrijke rol in de oprichting van de eerste beroepsorganisatie van Nederland.
De drie genomineerden voor de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2023 zijn:
TrulyEasy-klem – Trudi Boeter, Erasmus MC
De TrulyEasy-klem is een oplossing voor het veelvuldig moeten losdraaien van de draaischroef waaraan het schildje van de arteriële lijn, de bloeddrukmeter op de IC, is bevestigd. Deze zorginnovatie, ontwikkeld door en voor de IC-afdeling, maakt het voor verpleegkundigen gemakkelijker om de arteriële lijn op de juiste hoogte te hangen. De implementatie van de TrulyEasy-klem is een concrete interventie, die het dagelijkse werk van IC-verpleegkundigen makkelijker maakt en zorgt voor betere arbo-omstandigheden. Het product is ontwikkeld door stagiaire Lise Eising (student industrieel productontwerp Hogeschool Rotterdam) en IC-verpleegkundige Trudi Boeter (Erasmus MC).
Zorgverbetering door MDO voor, tijdens en na opname op Emma Sport – Marloes Bonnema, Amsterdam UMC
Op kinderafdeling Emma Sport worden patiënten opgenomen die naast een somatisch ook een psychosomatisch, psychosociaal of systemisch probleem hebben. Vaak verliepen deze opnames niet naar wens: door onduidelijke opnamedoelen of door onvoldoende voorbereiding duurden de opnames onnodig lang. Dit leidde tot frustratie bij het behandelteam en onduidelijkheid bij de patiënt en ouders. De kinderafdeling organiseert nu op drie momenten een multidisciplinair overleg (MDO). Vóór de opname bereiden ze alles voor, tijdens de opname bespreken ze de voortgang en na afloop evalueren ze de opname. Dit werkt niet alleen beter voor de patiënt en ouders, maar ook voor het behandelteam en de organisatie.
Samenzorg(en) aan bed – Anne Heijboer en Iris van Dam, Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis
Patient and Family Centered Care staat hoog in het vaandel in het Sophia Kinderziekenhuis. Het Kinderthoraxcentrum is de eerste kinderafdeling die de overdracht aan bed, waar patiënt en familie betrokken worden, succesvol integreerde binnen het Erasmus MC. De verpleegkundigen hebben het kind aan het begin van de dienst beoordeeld en voelen zich daardoor goed voorbereid. Ouders kunnen hun vragen stellen, die eerder aan de arts teruggekoppeld kunnen worden. Ook op andere afdelingen of in andere zorginstellingen kan de patiënt en zijn of haar familie meer uitgenodigd worden om deel te nemen aan het zorgproces.
Lees hier meer over het Anna Reynvaanevent 2023 en hoe je je daarvoor kunt aanmelden.